Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Kültürel Miras” temalı 1. Uluslararası Türk Dünyası Öğrenci Sempozyumu, 3-4 Haziran 2026 tarihlerinde Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başarıyla gerçekleştirildi.

BAÜN Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Malazgirt Konferans Salonunda gerçekleştirilen sempozyum açılış programına; BAÜN Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu’nun yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Doğdubay ve Prof. Dr. Fatih Satıl, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. BAÜN Balıkesir Yöresi Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezinin koordinatörlüğünde hayata geçirilen sempozyum, TRT Sanatçısı Bünyamin Aksungur tarafından “Türk Dünyasının Ezgileri” konseri ile başladı.

Açılış töreninde saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından ilk olarak BAÜN Balıkesir Yöresi Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aylin Er tarafından sempozyum açılış konuşmaları gerçekleştirildi. Prof. Dr. Aylin Er, ilk kez düzenlenen sempozyumun gerçekleştirilmesine katkı sunan başta Onur Kurulu Başkanı BAÜN Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu olmak üzere tüm paydaş üniversitelere, kurumlara, düzenleme ve bilim kurulu üyelerine, oturum başkanlarına ve öğrenci katılımcılara teşekkür etti.

Daha sonra TRT Sanatçısı Bünyamin Aksungur sahne alarak Türk Dünyasının farklı bölgelerinden ezgileri büyük bir coşkuyla seslendirdi. Konser sonrasında Rektör Prof. Dr. Yücel Oğurlu tarafından Bünyamin Aksungur’a plaket takdim edildi.

Sempozyum açılış programının ardından gerçekleşen oturumlarda, Türk Dünyasının ortak kültürel değerlerin ele alınırken, Türkiye’den ve Türk Cumhuriyetlerinden öğrenciler bir araya gelerek bilimsel çalışmalarını paylaşma fırsatı buldu. Sempozyuma Türkiye’den 15, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan’dan ise 5 farklı üniversiteden öğrenciler katılım sağladı.

Toplam 181 öğrenci bildirisinin sunulduğu sempozyumda, Türk Cumhuriyetlerinden 121, Türkiye’den ise 60 bildiri yer aldı. Çevrim içi ve yüz yüze gerçekleştirilen oturumlarda öğrenciler, Türk Dünyasının ortak kültürel mirasına ilişkin araştırmalarını paylaşırken farklı ülkelerden gelen katılımcılar arasında akademik etkileşim ve bilgi alışverişi de sağlandı.

İki gün boyunca devam eden sempozyum kapsamında kültürel mirasın korunması, gelecek kuşaklara aktarılması ve Türk Dünyası arasındaki ortak değerlerin güçlendirilmesi konuları ele alındı

Türk Dünyasının ortak kültürel değerlerini genç araştırmacıların akademik çalışmalarıyla geleceğe taşıma hedefi doğrultusunda düzenlenen sempozyumun, yeni bilimsel iş birliklerinin kurulmasına ve kültürel bağların güçlenmesine katkı sunduğu ifade edildi.

(Balıkesir Üniversitesi)