Bazı insanlar ömrünü veya vaktini boş, faydasız ve gelişi güzel şeylerle geçirmekten çekinmezler. Bunun adı zaman israfıdır ve zaman israfı da dinimiz tarafından yasaklanmıştır. Bu konu ile ilgili olarak Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “İki nimet vardır ki, bunlar hakkında çoğu kimse aldanmıştır. Onlar da sıhhat ile boş vakittir.” (Buhârî, Rikak, 1)

Zaman insanın sahip olduğu en değerli sermayedir. Bu sermayeyi kaybetmek de onu dolu dolu yaşayıp kıymetini artırmak da bizim elimizdedir. Bize düşen görev içinde bulunduğumuz anı en güzel ve yararlı bir şekilde değerlendirmektir. “O halde boş kaldın mı, yine kalk (başka bir iş ve ibadetle) yorul.” (İnşirâh, 94/7) ayeti de buna işaret etmektedir.

Ayette Resûlullah ve onun şahsında Müslümanlardan bütün vakitlerini hayırlı ve yararlı faaliyetlerle değerlendirmeleri, ibadet, dua, tebliğ ve irşad gibi dini faaliyetlerin de; çalışma, üretme, öğrenme- öğretme, yardımlaşma ve dayanışma gibi dünyevi faaliyetlerin de hakkını vermeleri, vakitlerini israf etmemeleri istenmiştir.

BULGARİSTAN-YUNANİSTAN-EDİRNE PAZARI

2010 yılında Bulgaristan'a ilk kez gittiğimde Bulgar Levası ile Türk Lirası eşitti. 2015 yılında Bulgar Levası 1.780 lira , 2019 yılında 3.580 lira 20121 yılında ise 5.1314 lira oldu. Kısacası bizim liramız Bulgar Levası karşısında sürekli değer kaybetmiş.

Bu açıklamalardan sonra gelelim şimdi Ulus Pazarına. Ulus Pazarı Edirne’de . Bu pazarın özelliği Yunanlıların ve Bulgarların alışveriş etmesi. Bu pazar, cuma günleri kuruluyor ve buraya gelen sınır komşularımız pazardan istediklerini bol miktarda alıp gidiyor.

100 Avro ile gelen bir Yunan turist bizim paramızla yaklaşık 1000 liralık bir harcama yapabiliyor. Böyle olunca da bu pazara gelirler elbette. Esnaf da memnun olur, Yunanlısı da, Bulgarı da.

/////

YAZ BİTERKEN YAZ İLE İLGİLİ BİLİNMEYENLER

Günümüzde de süren yaz olimpiyatları, ilk defa 1896'nın yaz mevsiminde düzenlendi. İstatistiklere göre ağustos ayı, turistik seyahat ve gezi taleplerinin en yoğun yaşandığı aydır. Yılın en uzun günü olan 21 Haziranda gölge uzunluğu en kısa şekle gelir. Yaz mevsiminde doğada bulunan neredeyse her bitki yeşerir ve canlanır. Aynı zamanda ağaçlar gövdelerini yeniler. Deniz suyu ve kum, insan cildine ve bazı cilt hastalıklarının tedavisine farklı yönlerden fayda sağlar. Güneş banyoları, romatizmalar için destekleyici niteliktedir. Meyvelerin ve sebzelerin ekserisi bu mevsimde yetişir. İnsan gıdasının büyük bir kısmı olan buğday, arpa, mısır ve yulaf gibi gıdalar yaz mevsiminde toplanır ve stoklanır. Ormandaki hayvanlar genellikle gün içinde gölgelerde dinlenir, akşam vaktinde avlanırlar. Dünya'nın en sıcak çölü olarak bilinen Sahra, yaz aylarında 40 derecenin üzerinde bir sıcaklığa ulaşır. Fakat kumların ısınmasıyla ve sıcaklığı yansıtmasıyla hissedilen sıcaklık çok daha yüksektir ve insan bünyesi için dayanılmaz boyutlara ulaşır. "Açılmak", "Yayılmak" anlamlarına gelen yaz kelimesi, ilk olarak Orhun Anıtları içerisinde kullanılmıştır.