Sizce uyku kalitesi ile besin alımı arasında bir ilişki var mıdır?
Uyku bozukluğu; bilişsel kontrol üzerinde olumsuz etkiye, anksiyete ve depresyona neden olarak yeme davranış bozukluklarına ve yine uykusuzluk problemlerine yol açan bir döngüye dönüşmektedir.
Yapılan araştırmalarda görülmüş ki; uyku süresi daha az olan bireylerde kahvaltı yapmama sıklığı daha fazla. Az uyku uyumak, özellikle öğün yemeği yerine aperatifi tercih edip, yemeğinin çoğunu gecenin geç saatlerinde veya gece yarısı tüketen insanlarda daha olası olduğundan dolayı aç uyanmayan gececi insanlar sabah kahvaltısının yerine sabah atıştırmalıklarını tercih ederler.
● Araştırmalar uyku eksikliği ile vücut ağırlığının artması arasında ilişki olduğunu gösteriyor. Uzun süreli uyku eksikliği ile besin tüketimi ve enerji alımı artmaktadır.
● Çalışmalarda kısa süreli uykunun nöroendokrin kontrolünü etkileyerek iştahı artırıcı etkisinin olduğu görülmüştür. Uyku süresinin kısalması leptin düzeyinde azalmaya, grelin düzeyinde artmaya neden olmaktadır. İştahın artmasıyla özellikle tatlı, yüksek karbonhidratlı ve tuz içeriği yüksek atıştırmalıkların tüketimi artmaktadır.
●Yapılan farklı bir çalışmada ise uyanıklık süresindeki artışın vücudun enerji gereksinimini arttırdığını göstermektedir. Artan enerji gereksinimini karşılamak için tüketimin artması zamanla obeziteye neden olmaktadır. Çalışmalarda uyku süresinin 8 saatten daha az olması BKİ artışına neden olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda obezite için risk faktörü olan azalmış glikoz toleransı, uyku kaybı ile ilişkilendirilebilir.
Araştırmalar uyku süresinde 1 saatlik bir azalmanın ilave şeker ve şekerle tatlandırılmış içeceklerin alımını arttırdığını göstermiştir. Özetlemek gerekirse:
Uyku süresinin kısalması iştah düzenleyen hormon değişiklikleriyle ilişkili olup bu durumda iştahı ve gıda alımını arttırabilir ve kilo alımına yol açar.
Kısa bir uyku süresi gündüz aktivitesini azaltır bu durum yeterli enerji harcaması olmadan daha hareketsiz geçen zaman ile sonuçlanır.
Uyku süresinde azalma ile düzensiz beslenme alışkanlıkları, atıştırma isteği artmakta. Yağ ve yüksek karbonhidrat ve enerji içeren besin alımı artar.
Kalori alımı artarken gündüz enerji harcanması değişmeden kalır ve kilo almaya yol açar.
Tüm bu bulgular fazla kilo ile uyku süresi arasındaki ilişkiyi kanıtlar niteliktedir.
Sağlıklı bir yaşam için dengeli ve düzenli beslenelim, uyku düzenimizi sağlayalım, hareket edelim ve stresten uzak duralım.
Yorum yapın