TAVŞAN KANI ÇAY
**Kuru çay ışık geçirmeyen ve kapalı bir kutuda saklanır. Bu, paket çaylar için de geçerlidir.
.** Demliğin, porseleni veya çeliği tercih edilir.
** Çaydanlığa konan su, en az 5 dakika kaynatılırsa kireci alınmış olur.
** Kuru çay, demliğe atılmadan önce süzeğe konup, üzerinden soğuk su dökülerek tozu yıkanır.
** Demleme suyunun sıcaklığı çayı haşlamaması için, 80 0C’nin altına düşürülür veya önceden kaynatılıp soğuyan su ile demlenir.
** İçilecek her bardak çay için, 1 çay kaşığı kuru çay hesaplanır.
** Çaya boya katılıp katılmadığını anlamak için, soğuk suya atılır. Katıksız çay renk vermez.
**Çay demliğe atıldıktan sonra, kapağı temiz bir kâğıtla sıkıca kapatılır. Emziği de kapatılıp sıcaklığı sabit tutulur.
** Çayın demlenme süresi 20 dakikadır. Demlenen çay asla kaynatılmaz!
AKÎKA HAYVANI KESMEK
Akîka, çocuk nimetine karşılık, Allah'a şükretmek için hayvan kesmektir. Akîka hayvanı, kurbanlık hayvan gibi olmalıdır. Akîka, çocukları belâlardan, hastalıklardan korur. Kıyamette, anaya, babaya, şefaat ederler. Erkek çocuk için 2, kız çocuk için 1 akîka hayvanı kesilir. Kesilen akîkanın etinden, kesenin kendisi ve zengin fakir herkes yiyebilir, pişmiş veya çiğ olarak zengin fakir herkese verilebilir. Sonra da kesilebilir. Her zaman kesilebilir. Kurban bayramında da kesilebilir. Resûlullah efendimizin nübüvvetten sonra, kendisi için akîka kestiği (Şir’a) da yazılıdır. Akîka kurbanı akîkanın adı olduğu için akîka kurbanı denilince kurbanda kesilmesi lâzım değildir. Akîkayı kesmeyip bedelini fakire tasadduk etmek, akîka yerine geçmez. Şefaat etsin diye ölmüş çocuk için, torun için, hatta yaşlı kimse, kendisi için de kesebilir.
Yorum yapın