SİGORTADAN ŞİŞİRİLMİŞ AĞIR HASAR KAYDI!
Oto satış ilan sitelerinde bulunan ilanlarda karşılaştığımız bir cümle var. “Sigortadan şişirilmiş ağır hasar kaydı”. İşin ilginç tarafı da ağır hasar kayıtlı araçların fiyatları hatasız-boyasız olanlarla hemen hemen aynı. Şunu unutmayalım ki; sigorta şirketinin hasar tutarını şişirmesi gibi bir durum sigorta şirketinin kasasından çıkacak parayı artıracağından sigortacılık mantığı açısından esasen makul bir açıklama değildir.
Tam hasarlı sayılan durumlar: Sigortacılık mevzuatına göre kamuoyunda "pert" olarak adlandırılan araçlar için iki farklı yol izleniyor. Bu yollardan biri ağır hasarlı araç (çekme belgeli), diğerinin ise tam hasarlı araç (hurda belgeli) olması. Onarım masraflarının zarar gören aracın rizikonun gerçekleştiği tarihteki değerini aşması ve aynı zamanda eksper raporu ile aracın onarım kabul etmez bir hale geldiğinin tespit edilmesi durumunda, aracın tam hasara uğramış sayılıyor. Bu durumda, aracın ilgili mevzuat doğrultusunda hurdaya ayrıldığına dair hurda tescil belgesi sigortacıya ibraz ediliyor ve tazminat alınıyor. Söz konusu belge kapsamında işlem yapılan araçlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen tesislere teslim edilerek bertaraf edilmekte ve bu araçlar bir daha trafiğe çıkamamaktadır.
Onarım masrafları sigortalı aracın rizikonun gerçekleştiği tarihteki değerini aşsın veya aşmasın, ağır hasarlı aracın onarımının mümkün olduğunun eksper raporu doğrultusunda tespit edilmiş olması durumunda araç ağır hasarlı olarak kabul edilmektedir. Aracın ilgili mevzuat doğrultusunda trafikten çekildiğine dair 'trafikten çekilmiştir' kaşeli tescil belgesi sigorta şirketine ibraz edilmeden araç sahibine sigorta tazminatı ödenmez. Söz konusu araçlar çekme belgesi ile trafikten çekildikten sonra onarım masrafları sigorta şirketince ödenmekte ve tekrar trafiğe çıkabilmesine ilişkin düzenleme Karayolları Trafik Kanunu’nun 41’inci maddesinde yer almaktadır.
Sigorta şirketlerine hasar tutarının tespiti konusunda takdir yetkisi verilmiyor. Ağır hasarlı araçları satın alırken öncelikle hangi parçaların değiştiğine dikkat edin: "Bu aşamada yapılan tramer sorgusunda aracın hasar kayıtları eksper raporunda yazan tutarı yansıtmakla birlikte, ağır hasarlı aracı satın alarak onarımını gerçekleştirip piyasaya süren kişi ve kurumların, eksper raporunda belirlenen standartlara uygun şekilde bu aracın onarımını gerçekleştirip gerçekleştirmediği 2. El piyasada bu araçları satın alan kişilerce sorgulanmalıdır.
Kısacası, SİGORTADAN ŞİŞİRİLMİŞ AĞIR HASAR KAYDI diye bir şey yoktur. Bu tamamen satışa yönelik aldatmacadan başka bir şey değildir. En güzeli böyle bir araç almamaktır.
/////
IŞIKLAR İÇİNDE UYUSUN!
Son zamanların modası olan bu cümle vefat eden kişiler için kullanılmaya başladı. Bu cümleye bir türlü ısınamadım, hoşuma gitmedi. Işıklar içinde nasıl uyunacak? Başçeşme Mezarlığını çok güzel bir şekilde düzenleyen Büyükşehir Belediyesi mezarların içine ışık mı çekecek? Aslında kimi insan da ışık da uyuyamaz rahatsız olur. Bu taziye söylemi bana gerçekten saçma geliyor. Nur kelimesini kullanmamak için kendini neden bu kadar kasıyorsun? kardeşim.
Bu cümle ilk kez hatırladığım kadarı ile 4-5 sene önce tiyatro sanatçılarının vefatı üzerine “sahne ışıklarına” atıfta bulunarak kullanılmıştı. Entel takımı nedense “Allah Rahmet Eylesin, Mekanı Cennet Olsun, Nur İçinde Yatsın” cümlelerini kullanmaktan kaçınıyor.
Rahmetli çok cimriydi, voltajı kaç amper ayarlayalım hocam? 'Merhumun vasiyetidir, onu tasarruf modun da gömün. Ya! arkadaş inanmıyorsan "iyi adamdı" falan de geç veya hiç bir şey deme. "Allah rahmet eylesin" demiyorsun ama kafana göre yarattığın hayal ahiretin de ışıklar içinde yatırıyorsun.
Yorum yapın