ŞEYH ŞAMİL
1797 de Dağıstan'ın Gimri Köyünde dünyaya gelen Şamil, 15 yaşında kılıç kuşanmış ve at binmiştir. 20 yaşına geldiğinde iki metreyi aşan boyu ile atlama, ateş etme, güreş, koşu, kılıç gibi birçok spor dalında üstün özelliklere sahip oldu.
Devlet Başkanı seçildikten sonra, Ruslara karşı daha etkili savaşmak için idari ve askeri teşkilatları yeniden tanzim etti.
İmam seçildiği 1834’ten 1859’a kadar tam 25 yıl, Rusya’nın bütün askeri kudretine rağmen yılmadan mücadelesini sürdürdü.
1859’da 70 bin kişilik Rus Ordusuna yanında birkaç yüz kişi kalıncaya kadar direndikten sonra teslim oldu. Çar tarafından büyük bir ilgi ile karşılanan Şamil’e 1870’de yılında yani tam 11 sene sonra Hacca gitmesine izin verildi. Hac görevini yerine getirdikten sonra Medine'ye gitti ve orada hastalandı. Adı dünya tarihine “gelmiş geçmiş en büyük gerilla lideri” olarak yazılan İmam Şeyh Şamil, 1871 yılında 74 yaşında vefat etti.
MAHŞERDE ŞAHİTLİK ETSİNLER!
Kafkas Kartalı Şeyh Şamil, Rusya’daki esaretinin ilk günlerinde, namaz kılmak istediğini belirterek kendisine yer gösterilmesini istedi. Bunun üzerine Rus yetkililer onu sarayın kilisesine götürdüler. Rahat etmesi için oradaki ikona ve mozaiklerin üzerlerini örtmeye çalıştılar.
Şeyh Şamil bunun üzerine şöyle dedi: “Bırakın öyle kalsın ve Şamil'in burada namaz kıldığına onlar da şahitlik etsinler”…
NOT: Şeyh Şamil (26 Haziran 1797; Gimri - 4 Şubat 1871; Medine); Kuzey Kafkasya halklarının siyasi ve dinî önderi, Kuzey Azerbaycan, Dağıstan, Çeçenistan ve Çerkesya'nın üçüncü imamı olan imam ve asker.
Yorum yapın