PSİKOLOJİM BOZULDU
Son zamanların en çok kullanılan cümlelerinden biri olan psikolojim bozuldu söylemi. Bu söylem, aslında ne ifade ediyor? Bir bakalım. İnsanların psikolojisi gerçekten bozuluyor. Bir kişi aynaya baktığında kendini beğenmiyorsa, zayıfım, başarısızım, kötü bir insanım, mutluluğu hak etmiyorum gibi rahatsız edici düşünceleri varsa gerçekten psikolojisi bozulmaya başlıyor. Ayrıca; yataktan çıkmak istemiyorsan, normalden fazla uyuyorsan, yataktan enerjik bir şekilde kalkamıyorsan bir psikoloğa gitmenizde fayda var.
Gerildiğinizde elinizden gelmese de çok başarılı olmasanız da yazın, resim yapın ya da sporla uğraşın. Bunlar sizin hem deşarj olmanızı hem de vücuttaki hormon sentezini etkileyerek kendi kendinizi dengeler.
Sağlıklı psikoloji için öneriler: Yaşam şeklinizin düzenli olması önem verin. Düzenli yürüyüş, yüzme ya da diğer spor aktivitelerinde bulunun. Haftanın bir gününü keyif aldığınız bir hobiye ayırın. Günlük en az 7-8 saat uyumaya dikkat edin. Yoğun alkol tüketiminden uzak durun. Hafif besinler tüketmeye ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Uzun saatler aç kalmayın. Sosyal medya ve internet kullanımını sınırlayın. Her gün en az yarım saat kitap ya da gazete okuyun ve telefon konuşmalarını mümkün olduğunca azaltın. Hafif müzikler dinleyin ve gün içinde gevşeme egzersizleri yapın.
90’LI YILLARDA YILBAŞI DAHA GÜZELDİ
90’lı yıllar ülkemizde yılbaşı kutlamalarının en güzel olduğu zamanlardı. Doksanlarda her şey daha güzeldi sanki. Tek bir TV kanalı vardı. En iyi sanatçılar o gece hep birlikte televizyonda olurdu. Dostlar toplaşır, beraber yeni yıla mutlu girerdi. Bugünkü gibi acaip mevzular yoktu. Dost vardı, komşu vardı. Eğlence vardı. Saat 24.00’de Nesrin Topkapı dans etmeye başlayınca millet TV’ye kitlenirdi. Arabesk o dönemlerde yasaktı. Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur gibi arabesk sanatçıları yılbaşında TV’ye çıkma şansı bulurdu. İnsanlar birbirlerine yılbaşı tebriği atardı ve illaki de simli olması istenirdi.
90’lı yıllardaki yılbaşılar kıymetini bilemediğimiz yılbaşlarıydı. Şimdi her gelen yıl, gidenden daha kötü gibi. İnsanlığımız, dostluğumuz, muhabbetimiz, herşeyimiz sanki yıllar gittikçe azaldı.
Eskiden yılbaşı gelmeden günler önce heyecanı sarardı ve yaklaştıkça heyecan iyice artardı. Son yıllarda yılbaşı heyecanı da teknolojiye yenik düştü ve eski heyecanı kalmadı. Günümüz de gereksiz bir şekilde alkol tüketiminin şahlandığı bugünde bence önemli olan yıl başında değil yıl sonunda hala mutlu olabilmektir.
Hepinize mutlu yıllar.
Yorum yapın