PRATİK BİLGİLER

PRATİK BİLGİLER
∞ Tereyağının yanmaması için, içine 1-2 damla zeytinyağı konur.
∞ Pişirilecek yeşil sebzelerin rengini az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekletilir.
∞ Soğanlara biraz un serpilirse, kavururken kararmaz.
∞ Böreğin üzerinin daha çok kırmızı olması için, hamur üstüne yumurta veya yoğurt sürülür. 
∞ Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla, kabuklar, soyulacak yönün tersine sürtülür, yahut kaynar suda bekletilir.
∞ Patlıcanın acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir.
∞ Yoğurdun bütün vitamin ve mineralleri suyundadır.
∞ Salata ve marulun yapraklarını doğramak yerine, elle koparılırsa vitamin kaybı önlenir.
∞ Çikolata sosu hazırlarken içine biraz kahve konursa, tadı çok daha değişik bir hâl alır.
∞ Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkarıldıktan sonra hemen soğuk suya konulup biraz bekletilir.
∞ Cam tencerede yemek pişirirken, kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyi limon kabuğuyla silinir.
∞ Patatesin sarı olması için, pişerken, bir kaşık sirke konur.
/////
UZUN YAŞAYAN TÜRKLER
Uzun yaşamaları ile tanınan Pakistan’ın en kuzeyindeki Gilgit-Baltistan’a bağlı 200 kilometrelik Hunza vadisinde yaşayan Buruşo ve Vakhi halkları, 2 bin metrenin üzerindeki dağlık bölgelerde yaşıyorlar.
Çoğunlukla sebze ve meyve tüketen bölge halkları, kış şartlarına dayanıklı dağ keçileri ve koyunların yanı sıra bölgenin meşhur büyükbaş hayvanı yak eti ile besleniyorlar.
Bu doğal ürünler dışında bölgenin en meşhur ürünü ise kayısı ve kayısı yağı. Bütün yemeklerde tereyağı ve kayısı yağı kullanıyorlar. 
Yazar Sujesh Go-palakrishnan; “Hunza halkları ve 145 yaşına kadar uzun yaşamasının sırrı olarak, fakirlikten kaynaklı yemek niyetine meyve suyu içmeleri, sebze ve meyveleri kurutarak yahut çiğ yemeleri, haftada 1 gün oruç tutmalarını ve bölgenin coğrafi yapısı gereği sürekli egzersiz içinde olmaları gösteriliyor.” diyor.
Hunza’nın erkekleri, ileri yaşlarına rağmen tarım ve hayvancılıkla ilgilenmeye devam ederken, boş zamanlarında ise buz tutan göl ve havuzlarda buz hokeyi oynuyorlar. Günlük ayakkabılarıyla buz hokeyi oynayan erkeklerin yanı sıra gençler ve çocuklar da kıran kırana futbol maçları yapıyorlar.
Buruşo efsanelerine göre Hunza’nın, Büyük İskender’in Hindistan seferi ardından bölgede kalan bir komutan tarafından kurulduğu, Hunzalıların soyunun ise bu komutana dayandığına inanılıyor.
İpek Yolu’nun geçtiği bu coğrafyada Orta Asya halklarıyla da ilişki içinde yaşayan Hunzalıların bu sebeple Türklerle akraba olabileceği de iddia ediliyor. Özellikle Orta Asya Türklerinin kıyafetlerine benzer kıyafetleriyle dikkati çekiyor.
Tamamen Müslüman olan Hunza Türkleri ortalama 110 ile 145 yıl yaşıyor. Burada 65 yaş yolun yarısı sayılıyor... Kadınlar 65-70 yaş arasında anne olabiliyor. 100 yaşında ölenlere genç öldü deniliyor. Çok ilginç bir konu da, burada hiç kanser hastası olmaması.