POSA /LİF İÇERİĞİ ZENGİN BESİNLER

Lif /posa kısaca sindirilemeyen karbonhidrat türü olarak özetleyebiliriz.
Diyet posası bizim için neden önemlidir ?
Posa midenin boşalma süresini geciktirerek doygunluk sağlar ve bireyin yeme isteğini azaltır. Posa alımı kalori yoğunluğunun azaltılması için önerilmektedir.
Glisemik indeksi düşük, posa içeriği yüksek tam tahıl ve kurubaklagilleri çok tüketen toplumlarda Tip 2 diyabet sıklığı düşüktür.
Yapılan çalışmalar posa içeriği yüksek tahıl ve kurubaklagilleri sık tüketen toplumlarda serum kolestreol düzeyleri ve iskemik kalp hastalıklarından ölüm oranlarının düşük olduğu gözlemlenmiştir.
Yapılan farklı çalışmada hiperkolesterolemili bireylerin diyetlerine yulaf ezmesi eklendiğinde serum kolesterolünde önemli düşüşler olduğu görülmüştür.
Lif tüketimi kolon kanseri gibi mide-bağırsak kanser türlerine karşı koruyucu etki göstermektedir.
Posa kimyasal ögelerin toksik etkilerini de önlemektedir.
Diyet posasına, sağlıklı yaşamın sürdürülebilmesi ve hastalıkların önlenmesi için günlük beslenmemizde yer vermeliyiz. Ancak posa alımının bazı vitaminlerin emilimini azalttığını unutmamalı ve ölçülü miktarda tüketmeliyiz. Önerilen diyet posası miktarı 25‐30 g/gün şeklindedir.
Posa içeriği en yüksek doğal besin grubu baklagillerdir. Sebzeler içerisinde posa içeriği en yüksek olan bezelye ve fasulyedir.
Posa/ lif bakımından zengin besinler neler ?
Baklagiller, avokado , bezelye, brokoli ,taze fasulye, pırasa, mantar, yulaf , kivi, ahududu, kuru kayısı, armut , elma, badem , yer fıstığı, ceviz , kestane posa miktarı yüksek besinlerdir.