PATATESİN YEŞİLİ

Dün evimize yakın bir marketten patates aldım. İndirime girmişti ve fiyatı piyasanın altında idi. Ben gittiğimde yeni çuval açmışlardı, kendimce iyi olanlarını seçtim ve aldım. Eve geldiğimde hanım patateslere baktı ve bunlar neden yeşil yeşil dedi. Bilmiyorum dedim. Sonra aklıma takıldı ve pazarda “haydi sarı patates geldi” diye bağıran satıcılar aklıma geldi ve konuyu araştırdım. Bizim bildiğimiz patates sarı olur, yeşil nereden çıktı şimdi!

YEŞİL PATATES
Patatesin yeşil bölümlerinde olan solanin maddesinin oluşumu önce kabukta başlayıp sonra patatesin tümüne yayılıyor ve onu yiyen herkesin sağlığını ciddi tehlikelere atıyor. Eğer böyle bir patates tüketirseniz mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtiler önce kendini gösteriyor. Çok fazla tüketirseniz ve müdahale edilmezse halüsinasyonlar görmenize bile sebep oluyor.
Bu belirtilerle kişinin vücut direnci düşüyor, hissizlik ve felç gibi durumlara yol açıyor. En son aşamada ise bu durum ölümle bile sonuçlanabiliyor. Yeşillenmiş patates tüketmek sonu ölüme kadar varabilen ciddi bir tehlikedir denebilir. Bu yüzden patatesleri güneş altında çok uzun süre bırakmamaya, en ufak bir yeşillenme gördüğümüzde tüketmemeye, pazarda, markette alışveriş yaparken aldığınız patatesleri tek tek kontrol edip yeşillenmiş olanları kesinlikle almamaya dikkat etmeliyiz. Eğer farkında olmadan yeşillenmiş patates tükettiyseniz ve kendinizi iyi hissetmiyorsanız ACİL’e gitmenizde fayda var.
NOT: Solanine yaprak, meyve ve yumru gibi bitkilerin herhangi bir yerinde bulunabilir. Küçük miktarlarda olsa dahi çok zehirlidir. Böcek ve mantar öldürücü özelliği vardır. Bu nedenle bitkilerin doğal korunma aracıdır. Solanine ve bir başka glycoalkoloid olan chaconine salgılayan patatesler, bu salgılarla böceklere, hastalıklara ve yırtıcı hayvanlara karşı kendilerini korurlar. Patatesin sapı ve yaprakları büyük oranda glycoalkaloid içerir.

/////

YUMURTA

Beslenmemizde önemli yeri olan yumurta protein kalitesi en yüksek besindir. Yumurtanın sarısı demir, A vitamini ve B grubu vitaminlerinden zengin olup, C vitamini haricindeki tüm besin öğelerini değişik miktarlarda içermektedir. Yumurta kabuğu üzerinde por adı verilen gözle görülmeyen gözenekler vardır. Taze ve yıkanmamış yumurtada bu gözenekler ince bir müsin tabakası ile kaplıdır.   Eğer yumurta yıkanırsa bu tabaka ortadan kalkar ve gözenekler açılır, dışarıdan mikroorganizmaların girişi kolaylaşır ve böylece yumurta kolayca bozulabilir. Yumurtada bulunan hava boşluğu, tavuk yumurtladıktan sonra oluşmaya başlar. Hava boşluğunun küçüklüğü yumurtanın tazeliğini gösterir. Yumurta bayatladıkça hava boşluğu büyür. Tuzlu suda yüzen yumurtalar bayat, dibe çökenler taze demektir.   Yumurtanın dış kabuğunda mikroorganizmalar olabileceği için kullanılmadan önce mutlaka yıkanmalı ve ayrı bir tabağa kırarak tazeliği kontrol edilmelidir.