NEDEN GİTTİM?
“Psikoloğa Gitmek”
Bazen kendimizi çıkmazda buluruz ve sorunlarımızı çözemeyiz. Zaman zaman memnuniyet duygumuzda eksiklik, gereksiz yere sinirlilik hissedebiliriz veya sadece bazı konularda farklı bir bakış açısıyla olaylara bakmasını istediğimiz bir kişiye ihtiyaç duyabiliriz.
Psikoloğun amacı; terapi ile birlikte, ruhsal ve psikolojik açıdan sizi rahatlatıp, farkındalık değerinizi arttırıp toplumsal hayattan zevk alabilen bir birey olmanıza yardımcı olmaktır. Psikolog kendi psikoterapi yöntemiyle görüşme yaptığında sorunlarınızın temelini anlamak ve hakkınızda bilgiler edinmek için size sorular sorması çok doğal ve normaldir. Bu sizin terapi süreciniz içinde yararlı bir kısımdır.
Bu aşamada psikologların bir sihirli değneği olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Bu bir süreçtir ve psikologlar bu sürecin karşılıklı olarak en verimli şekilde geçmesini istemektedir. Birçok insanın sıkça merak ettiği, terapi nedir sorusunu, Sigmund Freud’un cevabıyla açıklamak daha iyi olacaktır. Freud’a göre; terapi konuşarak yapılan tedavi biçimidir. Aslında Freud bu cevabıyla çok önemli bir ayrımın altını çizmiştir.
Anksiyete hastalığı ve Psikiyatriye gitmek memurluğa engel mi öğretmenliği, polisliği engeller mi? Bu tip sorularla sık sık karşımıza çıkıyor. Psikoloğa ve Noroloji Doktoru ve Psikiyatriye gitmek sicile ve hiçbir yere işlenmez.
İnsanlar, günümüzde hala ruh sağlığına yönelik hizmet almaktan çekiniyorlar. Psikoloğa ya da psikiyatriste gitmeyi sanki bir kusurmuş gibi saklama eğilimindeler. Bunun en temel sebebi de damgalanmaktan korkmaları. İnsanlar psikolojik destek alırken “ruh hastası, deli, akıl hastası” olarak damgalanmaktan korkmamalıdır. Bu durum aşılmalı ve gerekli tedavi sürecine başlanmalıdır.
/////
BİLGİSAYAR OYUNLARI
Öğrencilerin başarılarını olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri de bilgisayar oyunlarıdır. Bilgisayar artık her evde var ve her çocuğun hayatına girmiş durumda. Bazen ihtiyaçtan bazen çocuklara mükâfat olarak alınan bilgisayar eve girdiği andan itibaren kontrol altına alınması gereken bir araçtır.
Bilgisayar kontrol altına alınmazsa girdiği evde önemli bir problem haline gelmektedir.
Ortaokulda başarılı olan bir çocuk bilgisayara, sosyal medyaya ve bilgisayar oyunlarına dalınca lisede bocalıyor ve üniversite sınavlarında başarısız oluyor.
TAVSİYELER
• Çocuklar sosyal yaşamla iç içe olmalıdır.
• Sinema ve tiyatroya gitmeye teşvik edilmelidir.
• Kitap okumaları özendirilmelidir.
• Spor, resim, müzik gibi farklı alanlara ve etkinliklere yönlendirilmelidir.
• Bilgisayar, TV, cep telefonu gibi araçların kullanımında kısıtlama uygulanmalıdır.
• Küçük çocukların eline oyun oynasın ve sussun diye cep telefonu verilmemelidir.
Bunlardan daha da önemlisi, çocuklara teknolojinin yararlı olduğu kadar zararlı olduğu da anlatılmalıdır. Teknoloji konusunda bilinçli olan bireyler derslerin, okulun ve hedeflerinin her şeyden önce geldiğini bilir ve sadece ihtiyaç duyduğunda teknolojiden yararlanmak gerekliliğini bilir.
Yorum yapın