MESLEK RÖPORTAJI - 2
Ancak bu sadece daha başlangıç. Bizler her zaman araştırmacı ve yeniliğe açık olmalıyız. Bizim mesleğimizin yoğunluğu fazla. Bizim hem vergisel konularda hem sosyal güvenlik kurumu boyutuyla hem de Kosgeb ile ilgili konularda bilgi sahibi olmamız gerekiyor.
SGK Teşvikleri Nelerdir?
SGK tarafından, şartları sağlayan tüm işletmelere her ay düzenli olarak çeşitli teşvik, destek ve indirimler sağlanmaktadır.
* Malullük, Yaşlılık Ve Ölüm Sigortası İşveren Hissesinden 5 Puanlık İndirim
* Genç Girişimci Teşviki
* 4447. Sayılı Kanun Geçici 10. Madde (6111 sayılı teşvik)
* 4447. Sayılı Kanun Geçici 19. ve 21. madde
* İlave 6 Puanlık İndirim
* Engelli Sigortalı İstihdamında Sigorta Primi Teşviki vb.
İstihdamı artırmayı hedefleyen bu destekler işverenlerin personel maliyetlerini düşürmesine de olanak sağlamaktadır. Söz konusu desteklerden faydalanmayan işverenlerin, çalışan sigortalı sayısına ve statüsüne bağlı olarak, yüz binlerce liraya varan maddi kayıplara uğraması söz konusu olabilmektedir. Söz konusu teşviklerden eksiksiz ve hatasız bir şekilde faydalanmak için işletme sahiplerini doğru yönlendirmemiz gerekiyor.
KOSGEB Desteklerinden Bahseder misiniz?
KOSGEB, girişimcilerin iş dünyasıyla ilgili fikirlerini değerlendirmek, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin rekabet gücünü artırmak, yeniliklere daha hızlı adapte olmalarını sağlamak amacıyla 1990 yılında kurulmuştur. İlk defa iş kurmak isteyen işletmeler Kosgeb eğitimleri alarak destek için başvuru yapabilirler. Diğer yandan işletmesini geliştirmek, işletmesinin yazılım, makine ve teçhizat ihtiyaçlarını karşılamak, AR-GE/ İnovasyon çalışmaları yapmak ve yeni iş sahalarını hayata geçirmek, işletmesinde işçi istihdam etmek, reklam/pazarlama faaliyetleri yürütmek, uluslararası fuarlara katılım sağlamak, personel eğitimi vermek isteyen işletmeler, faaliyet yürüttükleri sektör ve işletme yapılarına bağlı olarak belirlenmiş program kuralları dahilinde KOSGEB’e destek başvurusu yapabilir ve şartları sağlamaları halinde destek alabilirler. Mali müşavirlerin mükellefleri için verdiği hizmetler bunlarla bitmemektedir. İşin bir de bilişim boyutu vardır.
Dijital Dönüşüm Nedir?
Dünya sürekli gelişiyor. Bizler de buna kayıtsız kalamayız. Her geçen gün mevzuatlar değişiyor. Mesleğimizde bilgi işleme olan ihtiyaç daha da artıyor. Global dünya, Serbest Muhasebe Mali Müşavirliği, mesleki bilgi ve teknolojiyi entegre eden bir sistem haline getirdi. Dijital dönüşüm, bugün en önemli konulardan biri haline geldi. Muhasebe ve Mali Müşavirlik alanında rekabette geri düşmek istemiyorsak bu dönüşümün bir parçası olmak, bir adım öne çıkmak istiyorsak da dönüşüm ve değişimin öncüsü olmak mecburiyetindeyiz. E-Dönüşüm bu sürecin yalnızca başlangıcı.
22 Ocak 2022 Tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 509 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu’nun Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (535 Sıra No’lu) ile yapılan yeni düzenlemeler sonucunda e-fatura, e-arşiv ve e-irsaliye başta olmak üzere e-belge kapsamları genişletildi. Bu güncellemeyle brüt satış hasılatı sınırı aşağı çekilerek daha fazla mükellefin zorunlu olarak bu uygulamalara geçiş yapması sağlandı. Tebliğ ile yeni mükelleflerin e-belge uygulamalarına geçişleri zorunlu hale getirildi. Özellikle 1 Temmuz 2022 itibariyle pek çok sektör bu kapsama alındı ve işletmelerin bu tarihten önce geçişlerini tamamlamaları gerekiyordu. Düzenleme birçok KOBİ’yi ve Elektronik Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) kesecek olan serbest meslek mensuplarını da kapsıyor. E-dönüşüm hizmetleri bilgisayar ve internet kullanımının yaygınlaşması ile her geçen gün dijitalleşen dünyada hayatımızın her alanında yerini almaya başladı. Bugün e dönüşüm süreçlerine hızla adapte olmaya çalışıyoruz. Birçok meslek grubu zorunlu olarak e dönüşüme girdi. Mali mühür başvurusu, kurulumu, e fatura ve e defter başvurularından tutun, berat gönderme ve saklama gibi süreçlerin zorluklarını mükellefler de bizimle birlikte yaşıyor. Ancak ben bu sürecin faydalı olduğunu düşünüyorum. Hem biz hem de mükelleflerimiz e-dönüşüm ile artan bürokratik işlemler ve harcamalardan tasarruf sağlıyor. Dijital dönüşüm sayesinde karlılık artıyor. Kağıt, baskı, posta ve arşivleme maliyetleri ortadan kalkıyor. Verimlilik artıyor. Zamandan ve maliyetlerden tasarruf sağlanıyor. Evrakların kaybolma ve tahrifat görme ihtimali ortadan kalkıyor. Süreç ne kadar zor olursa olsun gelişen nüfus ve kaynak yetersizliği nedeniyle e-dönüşüme duyulan ihtiyaç her geçen gün daha da artıyor. Gördüğünüz gibi mali müşavirlik zor bir meslektir.
Şöyle ki, artık tüm mali müşavirlerin bilgi işleme hakim olması gerekiyor. Hafızanızın kuvvetli olması gerekiyor. Yaptığınız işleri unutmamanız gerekiyor. Proaktif bakış açısına sahip olmanız gerekiyor. Strese alışmalı ve stresle baş edebilmelisiniz. İnsanlar ile iletişiminizi yüksek tutmalı, mesleki mevzuatlara hakim olup sürekli okuma ve araştırma yapmalısınız.
Yorum yapın