MESLEK RÖPORTAJI
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Turhan Örtücü İle Çok Özel Bir Röportaj
Turhan Örtücü Kimdir? Kendinizi Tanıtır mısınız?
15.06.1988 tarihinde Balıkesir’de dünyaya geldim. İlk, orta ve lise öğrenimini Balıkesir’de tamamladım. 2012 yılında Celal Bayar Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünden mezun oldum. 2015 yılında Serbest Muhasebeci Mali Müşavir stajyeri olarak başladığım meslek hayatıma, 2022 yılı itibariyle Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak kendi büromda devam ediyorum.
Serbest Muhasebe Mali Müşavirlik nedir? Açıklar mısınız?
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik, gerçek ve tüzel kişilere ait işletmelerin mevzuata uygun olarak defterlerini tutan, raporlayan ve analiz eden, bilanço, kar ve zarar tablosu ile vergi beyannamesi gibi çeşitli belgeleri düzenleyen, bilirkişilik faaliyeti yürüten, yeni kurulan hali hazırda devam eden tüm işletmelerde muhasebe sistemleri geliştiren, vergisel hukuki altyapılarının kurulmasını sağlayan, yapılacak yatırımların teşvik sisteminin yönetilmesini, mali yönetim sistemlerinin kurulmasını, finansal yönetim altyapılarının kurulmasını sağlayan, personel çalıştıran işletmelerde işyerinin sosyal güvenlik kurumu boyutuyla tüm işlemlerini ve danışmanlığını yapan, işletmelerin şeffaf bir şekilde yönetilmesini sağlayan, finansman ihtiyaçlarının tespitinde yardımcı olan, halka arz edilmeleri vb. tüm süreçler ile ilgili olarak sağlıklı bir muhasebe ve raporlama sistemi sunan bir meslek dalıdır. Öte yandan devletin vergi alacağını en doğru şekilde belirleyebilmesi ve buna bağlı olarak kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesinde de yine mali müşavirlerin etkisi büyüktür. SMMM'lik, hem toplumsal sorumluluğunu yerine getiren hem de yasaların koymuş olduğu kurallara uyarak mükellefini her türlü riskten koruyan akademik kariyere dayalı bir meslektir. Teknolojinin etkin olarak kullanıldığı, işletmeler, devlet ve diğer kurumlar arasında bilgi alışverişini sağlayan bir meslek dalıdır.
Mali Müşavir Olmanın Şartları Nelerdir?
1) T.C. vatandaşı olmanız gerekiyor.
2) Medenî hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmanız gerekiyor.
3) Kamu haklarından mahrum bulunmamanız gerekiyor.
4) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği gerekli.
Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olmanız gerekiyor.
5) Daha sonra Tesmer’in açmış olduğu Staja Başlama Sınavına girip, kazanmak, sınavı kazandıktan sonra bir meslek mensubu gözetiminde 3 yıl boyunca staj yapmak gerekiyor. Bu süreç zarfında kendinizi mesleki yönden geliştirip mevzuata ve bilgi işleme hakim olmanız gerekiyor.
6) 3 yıllık staj sonunda 8 dersten yazılı olarak mesleki yeterlilik sınavını girip başarı puanı ortalamanızın 60 olması gerekiyor. Ayrıca yanında staj gördüğünüz SMMM’ den de geçer not almanız gerekiyor.
7) Bundan sonra ise Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ruhsatını alıp oda kaydını yaptırdıktan sonra SMMM ünvanını kullanmaya başlıyorsunuz. DEVAM EDECEK
Yorum yapın