MANYAS GÖLÜ

“Kuş Gölü-Manyas Kuş Cenneti -Balıkesirli olarak hepimizin bildiği belki de hiç gitmediği bir göl”
Yaygın olarak bilinen ismiyle 'Manyas Kuş Cenneti' Türkiye'nin en önemli su kuşu üreme ve konaklama alanlarından biridir. Göl, Romsen Sözleşmesi (Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan Hakkında Sözleşme) kapsamına alınmıştır.
Manyas Gölü benzer göllere göre zengin bir balık çeşitliliğe sahiptir. Otuz dört balık türü içerisinde özellikle yayın, turna, kerevit (tatlı su ıstakozu), sazan, kefal ve son zamanlarda da gümüşi havuz balığı ticari balıkçılık kapsamında avlanan türlerdir. Ancak, bir yandan küresel ısınma, diğer yanda kuraklık, üzerine bir de çevresel kirlenme unsurları eklenince göl özelliğini kaybetmeye başlamıştır. Balık popülasyonu azalıp, bazı türler yok olup balıkçılık tam anlamı ile yapılamayınca  gençler balıkçılığı tercih etmeyip köylerden göç etmeye başlamıştır. Yıllar önce göl su seviyesinin bir metre civarında yükselmesi sonucunda kuşların kuluçka yaptığı söğüt ağaçlarının çürümesine neden olmuştur.
Bandırma çevresinde bulunan fabrikaların atıkları, göl kıyısındaki evlerin atıkları Kuşcenneti’ni günümüzde de tehdit etmeye devam etmektedir. Manyas Gölü’ne kuzeyden karışan ve Kuş Cenneti içinden geçen Sığırcı Deresi, Bandırma Belediyesi sınırları içinde bulunan sanayi kuruluşlarının deşarjlarını doğrudan göle taşımaktadır. Bunun yanı sıra, yerleşim alanlarının kanalizasyonu da göle atılmakta ve tarım alanlarında kullanılan gübre diğer zirai mücadele ilaçları yağış suları ile göle taşınmaktadır. Gölün kurtulması için, çevresinde bulunan sanayi kuruluşlarının arıtma tesisi yapması, var olan tesislerin de çalıştırılması sağlanıp, kontrol edilmelidir. Mesken atıklarının göle ulaşması engellenerek ve göl kıyısında yapılan tarım faaliyetleri denetim altına alınmalıdır.

/////

ÇOCUKLAR KAVGA EDERSE

Aile içinde kardeşler özellikle küçük ise ara sıra kavga ederler. Bazen didişirler bazen çekişirler. Anne ve baba genellikle çocukların hangisinin olayı başlattığını anlayamaz. Bu durumda konu ilgilenmemek en iyisidir.
Çocuklar anne ve babasının kendileri ile ilgilenmediğini görünce kendi problemlerini kendileri çözmek durumunda kalacaktır. Çocukların arasında taraf tutmak çok yanlıştır. Çocuklar şiddete başvurduğunda ise kesinlikle şiddeti engellemeniz gerekir.
Kardeş kavgasında, çocukların sahip oldukları yetenek ve eğilimlerin iyi tespit edilmesi önemlidir. Aileler, farklı yönlerin çocuklara sağladığı avantajları görebilmelidir. Kardeşlerin farklı hobi ve uğraş alanları olması, hem aynı alana yönelik paylaşım kavgalarını azaltır. Çocukların yaş ve özelliklerine göre sorumluluk dağıtımına özen göstermelidir. Temelde kardeş kavgası normaldir. Sadece kavga sınırlarının birbirine fiziksel ve duygusal zarar verecek düzeye gelmemesi gerekir. Özellikle kardeş kavgaları, çocuklara daha az sorumluluk düşen evlerde daha sık görülür. Sonuç olarak çocuk büyütmek zor iş ve çok dikkat etmek gerekiyor.