KOLAJEN ÜRETİMİNİ DESTEKLEYEN BESİNLER

Kolajen vücudumuzda doğal olarak sentezlenen bir proteindir. Cilde sıkılık ve esneklik verir, saç ve tırnakları güçlendirir, bağ dokularımızın elastikiyeti ve yenilenmesinde rol oynar, kas ve iskelet sistemimiz için önemlidir. Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre kolajen cildin dokusunu, elastikiyetini ve nemini dengeler. Kolajen vücudumuzda sentezlenen bir proteindir ancak bazı etkenler sentezin azalmasına sebep olmaktadır. Özellikli 30’lu yaşlardan sonra kolajen azalmaya başlar. Kötü beslenme, sigara kullanımı, alkol tüketimi, uyku düzensizlikleri, yüksek oranda güneş maruziyeti gibi etkenler kolajen üretimini yavaşlatır. Zayıflayan kaslar, eklem ağrıları, kırışıklık, sindirim problemleri ile karşı karşıya kalınır.
Kolajen üretimini destekleyen besinler nelerdir ?
C vitamini kolajen yapımını destekler. Günlük beslenmemizde C vitamini yönünden zengin besinlere yer verelim. ( kırmızı biber, kivi, portakal, bal kabağı, brokoli, karnIbahar …)
Yumurta, tavuk, kırmızı et, balık, kuruyemiş, kemik suyu, bal kabağı, Lahana kolajen üretimini destekleyen besinlerdir.