İNTERNET ve SONRASI

İnternet eğlenceden, bilgi edinmeye; sosyal hayatı zenginleştirmeden, ekonomik çevrede yeni iş fırsatlarının doğmasına kadar birçok fırsat sunmasının yanı sıra başta gizlilik ve güvenlik kaygıları olmak üzere çeşitli risk ve zararların da oluşmasına sebep olmuştur.
Bu risk ve zararlar şöyle özetlenebilir:
Yanlış ve/veya Zararlı Bilgiye Erişim, Siber Zorbalık, Sanal Dolandırıcılık, Kişisel Bilgilerin Paylaşımı ve Kimlik Hırsızlığı (identity theft), Zararlı Yazılımlar, Oltalama (phishing), Pornografi /Çocuk İstismarı/ Fuhuş, Yasadışı Kumar,  İnternet Bağımlılığı, Sağlık Sorunları (İnternetin başında aşırı zaman geçirmeye bağlı olarak görülebilecek fiziki rahatsızlıklar ) Yabancılarla Çevrimiçi ve Çevrimdışı İletişim, Şiddet/Nefret/Irkçılık Faaliyetleri, Silah ve Madde Kullanımı, Telif Hakları İhlali…
İnternet hayatımıza getirdiği pek çok yenilik ile birlikte bir o kadar da riski beraberinde getirmiştir. Şüphesiz ki, bu risklerle mücadeleyi sadece internete yasal çerçevede getirilecek kısıtlamalar ile başarabilmek mümkün değildir. Bunun için başta kullanıcıların bilinçlendirilmesi ve iyi birer dijital olur-yazar olmaları gerekmektedir.
Bunun için başta dijital vatandaşlık algısının ve dijital okuryazarlık seviyesinin çocuk yaşlardan başlayarak geliştirilmesi için hem bireysel hem toplumsal bazda atılması gereken adımlar mevcuttur. Tüm bunlar yeni yetişen neslin çok iyi birer dijital kullanıcı olduğunun farkında olarak hareket edilmesi gerekliliğini de doğurmaktadır. Yeni nesile bazı şeylerin kısıtlanmasının imkânsız olduğunu farkında olarak dijital teknolojileri etik, bilinçli ve sorumlu bir birey olarak kullanma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Unutmayın ki kişisel verilerin korunmasında yasalarla yaptırımlar olsa da temel gizlilik ve güvenlik kişinin kendisinde başlamaktadır. Peki, bu ucu bucağı görünmeyen devasa ortamda “neler yapılmalı?” diye düşünüldüğünde, yapılacakların en başında; pozitif içerikler üretmek, gerçek hayatta geçerli olan toplumsal ve ahlaki kurallara sanal dünyada da uymak, interneti akıllı ve etik bir çerçevede kullanmak, güvenilir olan görüntü ve bilgileri, sahte ve aldatıcı olanlarından ayırabilmek ve en önemlisi şuurlu- bilinçli birer dijital vatandaş olmak geliyor. Bu küçük ve fakat oldukça önemli kurallara uyulduğunda hem insanlık, hem de vatandaşlık görevini sanal ortamda da ifa etmiş oluruz ve sanal dünya da güvenliğinizi ihmal etmeyin.

/////

DÜNYADA EN ÖNEMLİ ŞEY NEDİR?

Dünyada en önemli şey nedir? Diye sorulduğunda insanlar hemen hemen aynı şeyleri söylemişler. Sevgi, saygı, para, dürüstlük sadakat, merhamet, iyi hatırlanmak, dinin emrettiği gibi güzel ahlak vb. bu söylemler uzayıp gidiyor. Çünkü; her insanın değer verdiği şeyler çok farklıdır. Ancak, çok farklı olsa da sevgi, saygı, para dürüstlük gibi önemli sayılan şeyler dünyadaki insanların ortak noktası.
David Greenspan’ın yönettiği kısa filme geçen bir sahne şöyle:  Öğretmeni Uchida’ya sorar: -Bu dünyadaki en önemli şey nedir? Cevabın imparatora hizmet olması gerekirken, Uchida bir çocuğun verebileceği en tatlı cevabı verir: -Kırmızı fasulyeli kek. Gördüğünüz gibi; Uchida’ya  göre dünyanın en önemli şeyi kırmızı fasulyeli kek.
Kimilerine göre en önemli şey yaşarken sevdiklerinin kıymetini bilmek, kimilerine göre kalp kırmamak, içsel güzellik, inanç, sağlam karakter, helal kazanç, saygı, sevgi ve özgüvendir. Kimilerine göre de bunların hepsidir. İnsan neye değer veriyorsa, yaşamının anlamı da onda gizlidir.
Dünyada en önemli şey nedir? Sorusu sonuçlanması imkânsız bir konudur ve her an bu şeyler insanların o anki durumuna göre değişebilir. Peki! Sizce dünyanın en önemli şeyi nedir?