İNCİLİ ÇAVUŞ

İncili Çavuş Kimdir?

Tahminen 16. yüzyılın ikinci yarısında yaşamış olduğu ve Kayseri'nin Tomarza ilçesinde doğduğu söylenen İncili Çavuş, Osmanlı dönemindeki Türk mizahının en bilinen ismidir. Asıl adı Mustafa Çavuş olan İncili Çavuş’un lakabını, padişahın kendisine verdiği çavuşluk rütbesi ile beraber kavuğuna taktığı inciden aldığı bilinmektedir. Kimi kaynaklarda ise bıyıklarına inci takıp eğitime çıktığı yazarken (pek bıyığı çıkmadığından dolayı yüz bölgesine taktığı incilerle ilgi çekiyormuş ve padişahın kendisine “İncili” demesi üzerine bu lakabı almış), kimilerinde ise padişahın kavuğuna takılan inciden dolayı lakabının “İncili” olduğu yazmaktadır.

Hazır cevaplılığı, kinayeli fıkraları ve şakalarıyla tanınan İncili Çavuş’dan iki fıkra örneği:

**Padişah, birgün İncili Çavuş’a sorar: – Kuzum İncili, yemek memek derler. Yemek nedir, memek nedir? İncili: – Padişahım yemek yüce zatınızın yediği, memek de biz kullarının yediğidir. Padişah tekrar sorar: – Kürk mürk derler, o ne? İncili cevap verir: – Efendimiz, kürk padişahımızın giydiği, mürk biz kulların giydiğidir. Padişah son bir soru daha sorar: – Ya padişah madişah? İncili, hiç çekinip korkmadan cevap verir: – Padişah, yüce atalarınız; madişah da yüce zatınız!

**Zulüm ve haksızlık yapmakla tanınmış vezirlerden biri evinin bahçesini tanzim ediyordu. İçlerinde İncili'nin de bulunduğu saray erkanına;  - Şuraya havuz yaptırayım, şuraya gül, şuraya erguvan diktireyim diye anlatıp danışıyordu. Derken bir incir ağacını göstererek  - Şu ağacı söktürüp atacağım! Deyince, İncili Çavuş dayanamayıp dedi ki: - Efendim bu incir ağacını bırakınız dursun, elbette bir gün birinin ocağına dikersiniz.
/////

İNSAN İLİŞKİLERİNDE DOKUZ KURAL

** Size gelen haberi araştırın.

**Daima adil olun.

** İnsanların arasını düzeltin.

**Alay etmeyin.

** Kötü lakaplarla birbirinizi çağırmayın.

** Birbirinizde kusur aramayın.

** Zandan sakının.

**Kusurları araştırmayın.

** Birbirinizin gıybetini yapmayın.