HOŞ GELDİN KUVER
Geçen hafta cumartesi günü arkadaşlarla İstanbul’a gittik. Akşam olunca Beşiktaş’ta ünlü bir lokantaya gittik. Ben, ekşili organik tavuk yedim. Bu yemeğin özel yapan ise ızgara organik tavuk, bademli yaban pirinci, soya-lime hafif acılı olması. Diğer iki arkadaşımda yeşil köri tavuk yedi. Yeşil köri tavuk, yeşil köri ve hindistan cevizi sütünde tavuk, buharda yasemin pirincinden acılı olarak hazırlanmış.
Ayrıca; birer tane tam som Yeşil papaya salatası yedik. Bu salata yeşil papaya, mango, fıstık, tam som sos kullanılarak hazırlanmış ve vejetaryen + acılı. Ara sıcak, içecek derken hesap aldı başını gitti.
Hoş geldin kuver
Yemek sonrası hesabı istediğimizde 300 lira “Kuver Ücreti”ni görünce sordum. Bu ne ücreti? Diye. Garson arkadaş sizin restoran kültürünüz yok galiba! Dedi. Yok, garson bey benim restoran kültürüm yok. Biz taşra da büyüdük, yani Balıkesir’de. Ne kuveri? Kuver muver bilmeyiz biz.
Kuver Nedir?
Kuver, lokanta ve restoranlarda yemek servisinden önce masaya serilen örtü demekmiş. Kuverle birlikte masaya şamdan, bıçak, çatal, kaşık gibi şeylerin servise sunulması imiş. Yani bizim buralarda masa süslemesi dediğimiz şeyin adı kuvermiş. Kuver, restoran servise hazır olduğunda yemeklerde kullanılacak malzemelerin düzen içerisinde masaya sıralanmasını da ifade ediyormuş.
Kısacası masalarda bulunan tuzluk, biberlik, masa örtüsü, peçete, servis tabağı, büyük çatal, tatlı kaşığı, tereyağı bıçağı, ekmek tabağı, su bardağı, şarap bardağı, vazo gibi şeyler kuver çeşidi imiş ve Kuveri genellikle yemekten sonra hesapta görebilirmişmisiniz. Bu kuveri İstanbul’da uygulamayan lokanta kalmamış gibi ve ödeme yaparken kaç lira kuver ödeyeceğinizi bilmiyorsunuz. Bu kuveri menüye ekleyip fiyatını yazmaları ya da dışarıda girişte görülecek şekilde belirtmeleri gerçekten iyi olacak.
Restoranlarda Neden Kuver Ücreti Ödenir?
Kuver ücreti, masaya getirilen örtüyle birlikte bıçak, çatal, kaşık, şamdan ve tuzluk gibi şeylerin servise konulmasından dolayı alınan ücrettir.
Restoran ve kafe menülerinde ise masaya gelen ekmek, sos ve buna benzer ürünler için ödenen ücrettir diyebiliriz.
Kuver ücreti genel olarak ekmek ve su parası olarak düşünülmektedir. Ancak restoranlarda bu kişi başına alınan bir ücrettir.
Yurt dışındaki restoranlarda kuver ücretinin içerisinde mayonez, ketçap, hardal ve masa örtüsü gibi malzemeler yer alır. Fakat çoğu kişi tarafından bu restoran kültürü olduğu bilinmemektedir. Ülkemizde kuver ücretinin yasal olup olmadığı bilinmemektedir. Ancak uygulayan restoran sayısı gitgide artmaktadır.
Yorum yapın