HANGİ KELİMELER HAKARETE GİRER?
Sosyal medya kullanımının arttığı bu dönemde “ Hangi kelimeler hakarete girer?”, “Hangi kelimeler hakarete girmez?” gibi sorular daha çok önem kazanmıştır. Sosyal medya kullanıcıları bu ayrımı bilmediği için çoğu zaman farkında olmadan hakaret suçu işlemekte ve Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmak tadırlar.
Hakaret sayılmayan kelimeler nelerdir?
Hakaret sayılmayan kelimeler kanunda açıkça belirtilmemiştir. Bu durumla ilgili olarak kararı adli soruşturmayı yapan savcılık veya yargılamayı yapan mahkeme verecektir. Hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu 125. maddesinde düzenlenmiştir. Hakaret suçunun temel halinin cezası üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Hakaret suçunun kamu görevlisine karşı veya diğer nitelikli hallerle işlenmesi halinde suçun cezasının alt sınırı 1 yıldan az olamaz. Hakaret suçunun alenen işlenmesi halinde ise suçun temel halinin cezası 1/6 oranında artırılır. Hakaret sayılmayan kelimeler ve sözler kanunda tek tek sayılmamıştır. Yargıtay'ın yerleşik kararları ile belirlenen, kategorik bir biçimde hakaret sayılmayan sözler şunlardır:
Beddua niteliğindeki kelimeler. Örneğin, “Allah senin belanı versin”, “Allah senin canını alsın”, “ Allah seni bildiği gibi yapsın”, ” Yarını göremezsin inşallah” şeklindeki sözler beddua niteliğinde sözler olup hakaret suçunu oluşturmaz.
Eleştiri veya ağır eleştiri niteliğinde kelime ve sözler. Örneğin, “dinsiz”, “imansız”, şeklindeki sözler eleştiri mahiyetindedir.
Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “bilgisiz”, “terbiyesiz” , “tecrübesiz” , “siz kimsiniz lan”, “çemkirme” şeklindeki sözler kaba söz ve hitap mahiyetinde olup hakaret suçunu oluşturmaz.
Salt rahatsız edici kelime ve sözler. Örneğin, “zavallı insansın”, “iki ruhlusun”, “doktora git sen ne karışıyorsun lan”, “siz çetesiniz” şeklindeki sözler rahatsız edici nitelikte olup hakaret suçunu oluşturmaz
Hakaret suçu iddiasıyla şikâyet edilen durumda, asliye ceza mahkemesi kelimelerin hakaret niteliği taşıyıp taşımadığını araştıracaktır. Asliye ceza mahkemesi hakaret davası sürecinde taraflar arasında gerçekleşen olay veya durum da failin hakaret etme kastı ile hareket edip etmediği araştırılacaktır. Somut olayda önemli olan fiilin şahsı toplum içinde değersizleştirme veya itibarını zedeleme niteliği taşıyıp taşımadığı dır.
En iyisi bir yargılama ile karşı karşıya kalmamak için sosyal medyada ve günlük yaşantımızda sözlerimize dikkat etmek de fayda olduğunu hatırlatmak isterim.
/////
MUCİZE HAYVAN
Bazı kişiler tarafından sevilmese de dikkatli bakıldığında her birinin ayrı bir sanat harikası olduğunu görebilirsiniz. Kimisi siyah, kimisi yeşil, kimisi mavi kimisi beyaz renklerde yeryüzünde ayrı birer sanat eseri olarak gezmektedirler. Ben şu anda hepimizin bildiği kurbağalardan bahsediyorum. Sadece görüntüleri değil insanı baktıkça kendine hayran bırakan bu kurbağalar diğer canlılardan korunmak için bünyelerine yerleştirilmiş mekanizmalar da ayrı bir mucizedir.
Örneğin, kırmızı karınlı kurbağalar herhangi bir tehlike ile karşılaştığında aniden kusursuz işleyen bir programla ters dönerek hareketsiz hale geçerler ve ölü taklidi yaparlar ve tehlikeden kurtulurlar.
Bufo bufo, denilen bir cinse mensup siğilli kara kurbağaları ise bir düşman tarafından yakalanmaya çalışırlarsa, kafalarının arkasından yakıcı bir zehir salarlar.
Diğer onlarca kurbağa cinsinin birbirinden farklı korunma şekilleri seyredenleri düşüncelerin derinliklerine götürmektedir.
Yorum yapın