HALKIN DÖNERİ SİMİT

Son yapılan zamların ardından fiyatının 1 lira 40 kuruşa çıkması beklenen simitte yurt genelinde farklı fiyat tarifeleri uygulanıyor. 29/11/2013 gününe ait bir gazetede yazan haberin bu şekilde başlıyordu. Şimdilerde ise Balıkesir de simit 5 lira. Birçok ilde simit 5 liraya satılıyor. Bazı illerde ise 5 lira olan simit 6 liraya çıkarıldı. Bursa da, Bursa Simitçiler ve Unlu Madde İmalatçıları Esnaf ve Sanatkârlar Odası'na bağlı işletmelerde simit fiyatları 5 lira olarak devam ederken, odaya bağlı olmayan işletmelerde simit 6 lira oldu.
Önümüzdeki günlerde simit ve ekmek fiyatlarına zam geleceği söylentisi de hat safhada. Balıkesir de çay fiyatları ise çay ocakların da 3, 3.5 ve 4 lira olarak değişiyor. Bir simit, bir çay Balıkesir de 7 lira.
Bir tas çorbanın 30 lira olduğunu düşünürsek simit gerçekten halkın döneri olmaya devam edecek.
Simit 1800’lü yıllarda Ermeniler tarafından bir kültür haline geldi. O yıllarda Ermenilerin Osmanlı toprakları içinde yaşıyor olması simidin bizim kültürümüz içinde yer almasına yol açtı. Selçuklu mutfağında kulice (kiliçe çöreği) (simit) ara yemek olarak tüketilirdi. Simitten bahseden en eski arşivsel kaynaklarda simidin İstanbul'da 1525'ten beri tüketildiği yazmaktadır. Üsküdar'daki Şer'iyye Sicili'ne göre 1593'te simidin ağırlığı ve fiyatı tarihte ilk kez standartlaştırılmıştır.
En meşhur simit nerenin?
Simit, daha doğrusu gevrek denince şüphesiz akla İzmir geliyor.
 Türkiye'de ilk simit nerede yapıldı?
 Simit adı ise, ilk üretildiği yer olan Smiti'den (İzmit) geldiği belirtilmektedir. İstanbul'a gelen ya da İstanbul'dan doğuya giden kervanların konaklama alanı olarak bilinen İzmit'te yolculara pratik bir yiyecek olarak hazırlanan simit, bu özelliği ile de ilk fast food örneklerinden sayılabilir.
Simit veya Gevrek, susamla kaplı yuvarlak biçimli ekmeklere verilen genel addır. Türkiye ve Yunanistan'da yaygın olarak tüketilen simide Yunanistan'da kuluri (Yunanca: κουλούρι) adı verilir.
Kültürlere göre değişkenlik gösterse de simitin gevrek olması tercih edilir. İzmir'de simit gevrek adıyla bilinir.(Bulgaristan'da 'gevrek' ve Sırbistan'da 'çevrek' ve Romanya'da da 'covrigi' denir. Muhtemelen Balkanlar'dan İzmir'e gelen göçmenlerin etkisiyle simite 'gevrek' denir.)
Simit adı ise, ilk üretildiği yer olan Smiti'den (İzmit) geldiği belirtilmektedir. İstanbul'a gelen ya da İstanbul'dan doğuya giden kervanların konaklama alanı olarak bilinen İzmit'te yolculara pratik bir yiyecek olarak hazırlanan simit, bu özelliği ile de ilk fast food örneklerinden sayılabilir. Kervanlarda yolculuk yapanların atıştırmalık olarak yanlarına aldıkları simitleri, yol boyunca karşılaştıkları kişilere "Simiti'den" aldıklarını söyledikleri için, bu halka şeklindeki yiyeceğin adı simit olarak kaldı.