Bizim kültürümüzde gülme komşuna gelir başına cümlesi (atasözü) “İnsan, başkalarının başına gelen kötü bir durumla alay etmemelidir, böyle durumlar herkesin başına gelebilir, dolayısıyla, gün olur alay edenin da başına gelir” anlamında söylenir.

Dinimize göre her ferdin onuru, haysiyeti ve şerefi dokunulmazdır. Her ne sebeple olursa olsun hiç kimse bu değerlerle alay etme ve insanları rencide etme hakkına sahip değildir. Başkasının söz ve davranışlarını kusurlu görmek  ve göstermek amacıyla alay etmek, onu küçümsemek, toplumda kardeşlik bağlarını zedeleyen, insanların birbirleriyle olan ilişkilerine zarar veren tehlikeli bir davranıştır. İnsanlarla bu şekilde eğlenen kişi, aynı davranışla muhatap olmayacağının garantisine sahip değildir: “Kardeşinin başına gelen bir şeye sevinip gülme. Sonra Allah ona merhamet edip seni (o şeyle) imtihan eder.” (Tirmizî, Sıfatü'l-kıyâme, 54). Resûlullah’ın bu uyarısının yansıması kültürümüzde “Gülme komşuna gelir başına” şeklinde ifadesini bulmuştur. Hamdun Kassar -kuddise sirruh  ise şöyle demiştir. “Düşe kalka giden bir sarhoş gördüğünde dikkatli ol, sakın onu kınama! İhtimâl ki, sen de aynı belâ ile müptelâ olabilirsin!” Tasavvufî anlayışta;  gidilen doğru yolda merhamet ve şefkat vardır. Ayıplamak, hor görmek ve muhâtabı rencide etmek yoktur. İnsanların sıkıntılı zamanlarında bundan zevk almanız doğru bir davranış değildir.  Buna göre  insanların mutsuz anlarında mutlu olmayı bırakarak onlara yardımcı olmaya çalışmak gerekir.

BİR HADİS

Allah Teala; kıyamet günü üç sınıf insanla ne konuşacak, ne onları temize çıkaracak, ne de onların yüzüne bakacaktır. Bu kişiler şunlardır. 1. Zina eden ihtiyar 2. Yalan söyleyen hükümdar 3. Kibirlenen fakir (Müslim, İman, 172)

KALKIM

Geçtiğimiz Cuma günü yağmurun hiç dinmediği bir ortamda arkadaşlarla Havran üzerinden Kalkım’a gittik. Kalkım Çanakkale’ye bağlı bir belde. Ben yıllardan beri Kalkım’ın ilçe olduğunu zanneden biri olarak Kalkım’a vardığımız da belde olduğunu öğrenince çok şaşırdım.

KALKIM’A NEDEN GİTTİK?

Kalkım’a gitme nedenimiz, çilekti. Bildiğiniz çilek. Çanakkale’nin Kalkım Beldesinde Kaz Dağları’nın eteklerinde yetişen enfes kokulu bu çilekler için gerçekten oraya gitmeye değer. Kalkım’ın girişinde Muhtar’ın yerinden çilekleri tarladan yağmur altında ıslana ıslana toplamak ve  yaşanması gereken bir deneyim. Belde de,  çileğin kilosu toptan 7 lira. Normal satışı ise 10 lira. Aynı çilek bizim burada pazarlarda 15 lira. Kalkım Çileği için coğrafi işaret başvurusu da yapılmış. Coğrafi işaret alınınca Kalkım Çileği daha da tanınır bir hale gelecek ve tüm dünya bilecek. Kaz Dağları’nın rüzgarından ve toprağından aldığı lezzetiyle farklı bir renk, aroma ve kokuya sahip olan bu çilek gerçekten çok güzel. Ayrıca; farklı bir yapısı var.

Kalkım’a gitmek için geç kalmayın Kasım ayı başında çilek bulmanız zor. Bu yüzden Ekim ayı bitmeden Kalkım’a gidin çilek tatmadan, almadan ve kurufasulye yemeden dönmeyin.