EY! ŞEKER GELDİYSEN ÜÇ KERE KAPIYA VUR
Üç/dört günden beri şeker arıyorum. Şeker yok. Zincir marketlere sordum, şeker ne zaman gelir? diye. Salı günü geleceğini ve sevkiyatta göründüğünü söylediler. Fiyatını bilmiyorlar. 5 kiloluk şeker marketlerde 55.90TL. iken zamlardan sonra yine 5 kiloluk şeker 85.50Tl. oldu. Şeker birden pahalandı ve ortadan kayboldu. Paranla şeker bulamıyorsun.
SORUN NEREDE?
Herkesin kendine göre görüşleri var. 2001 yılında çıkarılan Şeker Yasası ile şeker üreticilerine getirilen kota uygulaması nedeniyle ise üretici istediği zaman istediği miktarda üretim yapamıyor. Çiftçinin gübre, mazot gibi girdi maliyetlerinin mutlaka düşürülmesi ve hatta bu günlerde çok stratejik öneme sahip olan şekerin girdilerinin kamu tarafından sübvansiyon kapsamında şeker pancarı üreticilerine verilmesi gerekiyor. Kimine göre de devlete ait şeker fabrikalarının satılması şeker fiyatlarının artmasına neden oldu. Fabrikalar satılmasaydı ve kamuda olsaydı, bugün ortaya çıkan bu sonuç yaşanmayacak, ürün üreticiden tüketiciye daha uygun fiyattan gidecekti.Piyasada hakimiyet özel sektörün elinde. Türkşeker'e ait 25 fabrikadan 10'u 2018 yılında yapılan özelleştirme ihaleleri ile özel sektöre devredilmişti. Türkiye'de toplam 33 şeker fabrikası pancar işleyerek şeker üretirken, bu fabrikaların 15'i kamuya, 12'si özel sektöre, 6'sı ise kooperatiflere ait. Türkiye'de Cargill nişasta bazlı şeker üretiyor. Pancar kökenli şekerlerin yüzde 65'ini de özel sektörün ürettiğini söyleyebiliriz. Bu oranda bir özel sektör de istediği fiyat uygulamasını yapabilir. Çünkü kamusal sorumluluktan çok şirket kârlılığını esas alan bir yönetim anlayışı var. Dolayısıyla bu tür stratejik ürünlerde mutlaka kamu varlığını artırmak gerekiyor.
Şeker pancarına yapılan yüzde 25’lik artış sonrası piyasada özel şeker fabrikaları da yaklaşık yüzde 40 zam yaptı. Türk Şeker henüz fiyatını açıklamadı ama arzı da iyice kıstı. Bu durum geçici olarak raflarda şeker bulunamamasına yol açtı. Böyle giderse şeker sektörü gelecek sene pancar alımı yapamayacak, şeker üretemez hale gelecek.
/////
HAMAL TAŞI
Osmanlı Devleti bireyleri için her şeyi düşünmüş ve tedbir almıştır. Hiçbir yurttaşını ötekileştirmemiş ve eşit davranmıştır. Buna en güzel örneklerden biri de İstanbul’da bulunan ve tek kalmış “Hamal Taşı”dır. Hamal Taşı, Oturma Taşı, Mola Taşı olarak da bilinir.
Grup: Sosyal Yapı Tür: Mola Taşı Kültür: Osmanlı Bölge: Türkiye, Marmara Bölgesi, İstanbul, Fatih, Zeyrek
Hamal taşı, yük taşıyan kimselerin sırtlarındaki yükü üzerine bırakarak dinlenebilmeleri için sokak kenarlarına konulmuş eski bir sütun parçası ya da yüksekçe taş sekiye verilen addır. Oturma Taşı, Mola Taşı olarak da bilinir.
İstanbul’un eski semtlerinden Unkapanı’nda bulunan hamal taşının da, uzun ve yorucu Zeyrek Yokuşu hattından dönemin şartlarında esnaf ya da konutlara mal taşıyan hamalların faydalanması için yerleştirilmiş bir örnek olduğu anlaşılmaktadır. Söz konusu taş 20. yüzyıl ortalarında onarıma tabi tutularak, dinlenme taşı olduğuna ilişkin bir levha yerleştirilmiş olup, çimento kullanılarak yapılan onarım nedeniyle görsel niteliğini bir miktar yitirmiş bulunmaktadır.
Yorum yapın