EŞEK SÜTÜ!
Son zamanlar da eşek çiftliği kurmak oldukça popüler hale geldi. Bu çiftliklerin internet sayfalarında eşek sütünün ne kadar iyi olduğu, eşeklerin doğal ortam da beslendikleri belirtiliyor. Bizim ilimizde de eşek sütü olduğunu da hatırlatmak isterim.
Bu çiftlikler de, Eşek Sütü, Eşek Sütü Peyniri, Eşek Sütü Sabunu, Eşek Sütü Krem, Eşek Sütü Şampuan ve Cilt Maskesi gibi çalışmalar yapılmaktadır. Eski uygarlıklarda güzellik iksiri olarak adlandırılmış olan bu besin maddesi aynı zamanda anne sütüne en yakın süt olma özelliği ile de bilinmektedir. Birçok kaynak tarafından da Mısır Prensesi Cleopatra’nın güzelliğini borçlu olduğu maddenin de eşek sütü olduğu söylenmektedir. Ülkemizde şu anda 5 – 6 ilde kurulan eşek çiftliklerinde üretilen sütün litresi 140-150 liraya satılıyor ve bu sütü genellikle kanser hastaları tercih ediyor.
EŞEK ETİ – SÜTÜ HARAMMI?
Diyanet İşleri Başkanlığının açıklamasına göre; İslam dini, insanları maddi-manevi zarar ve kötülüklerden korumak için birtakım kurallar koymuş; zararlı, kötü ve pis şeyleri yasaklamış; temiz ve faydalı olanları ise helal kabul etmiştir (Bkz; Bakara, 2/168, 173; A‘râf, 7/157). Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhârî, Megâzî 38; Müslim, Nikâh 29). İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir (Merğînânî, el-Hidâye, IV, 78; İbn Kudâme, el-Muğnî, IX, 425). Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir. Şu kadar var ki bir hastalığın tedavisi için, helal maddelerden elde edilmiş bir ilaç henüz üretilmemiş ya da üretilen bu ilaca ulaşma imkanı yok ise, haram olan bir maddenin meslekî ehliyet ve dürüstlüğüne güvenilen uzman bir doktor tarafından tavsiye edilmesi halinde, kullanılması dinen mübah olur. Çünkü “Zaruretler yasakları mübah kılar” (Mecelle, md. 21). Buna göre, meşru tedavi yöntemleri bulunduğu sürece eşek sütünün tedavide kullanılması caiz değildir.
Yorum yapın