DONMUŞ BESİNLERİN ÇÖZDÜRÜLMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Dondurma işlemi mevsiminde sağlıklı uygulamalarla dondurduğumuz besinleri mevsimi dışında tüketmemizi sağlayan güzel bir yöntemdir.
Yiyeceklerin dondurulması birçok bakterinin çoğalmasını önler ,fakat bakteriler ölmezler. Bu nedenle çözdürme işleminin de doğru uygulamalarla yapılması gerekmektedir. Yiyecekler dondurucudan çıkarıldığında ,mevcut bakteriler eğer oda sıcaklığında çözdürme yapılırsa hızla çoğalırlar. Bu kritik bir noktadır. Çözdürme işlemi yiyeceğin iç kısmına az da olsa çözülmemiş bir kısım kalmayıncaya dek sürdürülmelidir. Aksi halde pişirmede iç kısım iyi pişmez ve bakteri jermleri orta kısımda canlı kalır.
Yiyeceklerin çözdürülmesi tehlikeli sıcaklık bölgesi olarak tanımlanan 4-63 °C ler dışında yapılmalıdır.
Yiyeceklerin çözdürülmesi kesinlikle
•tezgahların üzerinde
•kalorifer peteği üzerinde
•ılık veya sıcak su içerisinde
• soğutucu olmayan alanlarda yapılmamalıdır.
Küçük hacimli ve miktarı az olan besinler, ince ve düz satıhlı olanlar , köfte patates gibi pişmeye hazır besinler, bezelye, doğranmış sebzeler, ince/küçük doğranmış et, balık, düz ve ince kesilmiş biftek gibi besinleri direk çözdürmeden pişirebiliriz. Yiyecek parçalarının boyutları bu yöntem için önemlidir.
• 4 °C ‘ nin altındaki soğutucularda çözdürme :
En çok bilinen ve uygulanan yöntem buzdolabında çözdürme yöntemidir.
Dikkat etmemiz gereken nokta , soğutucunun alt rafına sığ bir tepsi yerleştirilmeli ve çözdürme esnasında damlayabilecek olan sıvıların diğer yiyeceklere bulaşması engellenmelidir.
• *21°C ‘ nin altındaki temiz akan su altında çözdürme:
Bu şekilde çözdürme 2 saatten fazla sürmemelidir.
Çözdürme besinin orijinal ambalajında yapılmalıdır.
• Mikrodalga fırında çözdürme
Unutmayalım ki derin dondurucularda bakteriler ölmez sadece üremeleri durur ve çözdürmeden sonra hızla üreme yeniden başlar. Bu nedenle çözdürme işlemi mutlaka doğru yöntem ile yapılmalıdır
Yorum yapın