ÇOBANIN CANI İSTERSE…
Yazıma başlık düşünüyordum, nedense büyük annemin sık sık söylediği söz takıldı aklıma ve başlık olarak kullanmaya karar verdim. Aslında başlığı yarım bıraktım aslı aynan şöyle çobanın canı isterse tekeden süt çıkartır. Anlamı yaptığın işi canın istediği için yap gönlünü sevgini emeğini birleştir ve ortaya çok güzel işler çıksın.
Kısacası Devrim arabaları gibi 4,5 ayda (129) günden sonra Türkiye ilk yerli otomobilini konuşuyorlardı. Tarih 29 Ekim 1961. O yıllardaki teknolojiyi iyi kötü tahmin edebilirsiniz çekiç, örs, eğe ve iki kaynak makinesi el emeği ile kısa bir sürede yapılan % 100 Türk otomobili için çobanın canı isterse tekeden süt çıkarır sözü tamda buna uyuyor sanırım.
Devrim arabalarının yapıldığı dönemlerden bahsetmek gerekirse Eskişehir Valiliğinin yazısına bakıldığında aynen şunlar yazıyor; Devrim Arabaları Projesi, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in Türk Sanayicileri ve iş adamları derneği ( TUSİAD ) toplantısında dile getirmiş olduğu Türk Otomobili üretme isteğiyle beraber 1961 yılında adım atılmış projedir.
Devrim otomobillerinin doğuşu nasıl olduğu Eskişehir Valiliği sitesinde bahsediliyor ancak birazcık araştırma yapınca (TÜSİAD) 2 Nisan 1971 yılında kurulduğunu görüyoruz ve kurucuları ise Feyyaz Berker, Vehbi Koç, Sakıp Sabancı, Osman Boyner, Ahmet Sapmaz, Nejat Eczacıbaşı, İbrahim Bodur, Reşit Özsaruhan, Nikmet Erenyol, Selçuk Yaşar, Muzaffer Gazioğlu, Melih Ozakat’tır neyse Eskişehir valiliği de hata yapabilir pekte önemli değil.
Asıl anlatmak istediğim 1961 yılında el emeğiyle kısa bir sürede yapılan yerli otomobil gerçeği varken bizim yerli otomobilimiz yollarda olacaktı. 2022 son çeyreğinde seri üretime hazırlanacaktı ve yollarda olacak deniliyordu hala tık yok. TOGG Türkiye’nin otomobili Girişim Gurubu otomobili fabrikası Bursa Gemlik’te hizmete girdiğinde yaklaşık 2000 kişinin çalışacağı söyleniyor ama görünürde bir şey yok demek ki çobanın canı istemiyor.
Olabilir geç olsun güç olmasın derler büyüklerimiz yerli otomobil konusu çok önemli değil asıl önemli olan konuyu ele alırsak dönemin Başbakanı Davutoğlu 27, 05, 2015 tarihinde yerli yolcu uçağı tanıtım konuşması yaptı ve konuşmasında TRJ Türkiye’nin ilk yerli uçağı olacak ve 2019 yılında ilk uçağımız uçuşa geçecek tepeden tırnağa tamamen Türk mühendisliği ile üretilecek olan TRJ 628 Dünyada büyük yankı uyandıracak ve 70 kişilik kapasitesi ile havacılığı bambaşka bir boyuta taşıyacak, en son teknolojinin kullanılacağı bu uçak inişe uygun olmayan yerlere bile inebilecek ve göklerdeki milli çağın başlangıcı olacak demişti. Bu tanıtım konuşmasından sonra Gerek Davutoğlu gerekse Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm şehirlerde billboardlarda uçaklarla birlikte fotoğrafları yer alıyordu ve şöyle yazıyordu yerli uçağımız göklerde tekrar hatırlatalım yıl 2015 idi aradan geçen bunca yıla rağmen ortada hiç bir şey yok neden acaba neyse hayırlısı olsun.
Yorum yapın