ÇİVİ
Bir zamanlar çok öfkeli ve hırçın bir çocuk vardı. Çocuk, sonradan üzülse de, kolayca öfkelenip hırçın davranışlar göstermekten kendini alamıyordu. Bir gün, yaptığı bir hırçınlığın ardından öfkesi yatışıp üzüntü hissetmeye başladığı bir vakit, babası bir torba çivi verdi çocuğa ve ne zaman sinirlenip hırçınlık yapar ise, bu çivilerden birini arka bahçedeki çitlere çakmasını söyledi. Çocuk, ilk gün otuz yedi çivi çaktı. Daha sonraki günlerde çakılan çivi sayısı gitgide azaldı. Çocuk, öfkesine hâkim olmanın arka bahçeye gidip çivi çakmaktan daha kolay olduğunu zamanla fark etmişti. Sonunda çocuk öfkesine hâkim olur hâle geldi.
Gidip durumu babasına sevinç içinde anlattı. Babası, bu defa, kendisini tutabildiği her gün için çivilerden bir tanesini çitlerden sökmesini istedi oğlundan. Günler, haftalar geçti ve en sonunda çocuk babasına tüm çivilerin bittiği haberini verdi. Bunun üzerine, babası “Aferin oğlum! İyi iş becerdin ve öfkene hâkim olmayı başardın” dedi ve çocuğun elinden tutup onu çitlerin yanına götürdü.
Eliyle çitlerdeki delikleri göstererek, “Ama şu çitlerdeki delikleri görüyor musun? İşte o çitler bir daha asla aynı olmayacaklar” diye ekledi.
“Öfkelenip de kötü sözler söylediğin veya kötü hareketler sergilediğin zaman, insanların kalplerinde işte bu çitlerde gördüğün gibi delikler açmış olursun.
Ardından özür dilesen de, o yaranın izi orada kalır. Onun için, özür diler hallederim diye düşünmektense, sonradan özür dilemek zorunda kalacağın bir hareket yapmamaya çalışmalısın.”
Ana Fikir:Ne olursa olsun bir söz söylemeden önce karşımızdaki kişinin kırılıp kırılmayacağını düşünmemiz gerektiğidir.Çünkü kırılan kişi ne kadar affetsede o çitlerdeki delik gibi kırgınlıkta kalbinde kalır.
/////
DÜĞÜN MALİYETİ KAÇ LİRA?
Evlenmeye karar verildiğinde ortaya çıkan en büyük sorun düğündür. Düğün nerede yapılacak? Kaça mal olacak? Hangi eşyalar alınacak? Problemler burada başlar. İlk iş düğün ve çeyiz harcamalarını hesaplamak olmalıdır. Söz, nişan, kına ve düğün aslında kişinin anlayışına göre değişebilir. Düğün masraflarında bir üst limit yoktur. Fakat alt limit piyasa koşullarına göre değişir.
1- Düğün= 120.000 TL
2- Nişan/söz = 35.000 TL
3- Kına = 20.000 TL
4- Çeyiz = 190.000 TL
Toplam 365.000 TL tutarında masraflar için bir bütçe belirlemek gerekir.
Evlilik masrafları sadece düğün, kına değildir. Evin düzenlenmesi, alınacak yüzükler, takılar, nişan yemeği, ev eşyaları hatta balayı ve ev kirası da bulunur. Bu nedenle düğün masraflarınızı hesaplarken mutlaka yapacağınız düğüne göre bu harcamaları da hesaba katmanız etmeniz gerekir.
Evlilik masrafları maalesef her yıl farklı şekilde artmaktadır. Düğün fiyatları muhakkak güncel fiyatlarla hesaplanmalıdır. Evde yapılan hesaplar çarşıya uymaz ise zor duruma girersiniz.
Yorum yapın