BURASI BALIKESİR

Bugün sizlerle okuyuculardan gelen bazı konuları paylaşmak istedim.

*Burası Balıkesir Açılışa Değil Kapanışa Açık Bir Şehir

Taksiciden Nakil: 80 yaşına gelmiş Balıkesir'in yerlisi süper zengin 52 Evlerden Yeni Çarşı’da ki dükkanına yürüyerek geliyor. Taksiye binmiyor. Ne olur taksiye binse de bize de ekmek parası çoksa diyordu.

*Rahmetli Sabri

Balıkesir’i Zağnos Paşa’dan sonra rahmetli Sabri Kardeşimiz ad7am ediyordu ki, hoooop dedi Balıkesirliler hoooop biz köyümüzden memnunuz.

*Bayram Ekmeği

Bayram ekmeği diyorlar, hiçbir farkı ve özelliği yok. Bir bayram ekmeğimiz vardı o da gitmiş. Sadece adı var. Bayram da satılan bu ekmek nasıl bayram ekmeği anlamak mümkün değil.

Bayram ekmeği olarak tüketilen geleneksel ekmeğin cinsi değişmiş. Ayrıca karanfil de kokmuyordu. Damla sakızı zaten yoktu. Normal zamanda satılan tam buğday köylü ekmeğinin gramajı azaltılmış.

Okuyucularımıza hak vermemek mümkün değil. Eskiden bayram ekmeği daha bir güzeldi. İçinde gerçekten damla sakızı ve karanfil vardı. Bizim gibi buranın yerlisi olan kişiler için anlamı vardı. Muhakkak bayram ekmeği alınmalıydı. Umarım bir daha bayrama en azından bir fırın damla sakızlı ve karanfilli gerçek bir bayram ekmeği çıkarır.

BAYRAM EKMEĞİ: Ekşi maya, un, damla sakızı, tuz, karanfil suyu (1 bardak suda 3-4 adet karanfil 5 dakika ısıtılarak süzülür) ve ılık su ile hamur hazırlanır. Mayalanmaya bırakılır. Hamurdan yarım ekmeklik kadar parça alınır. Uç kısımlara doğru hafif daraltarak elips şekli verilir ve pişirilir. Not: Bayramlarda yapıldığı için bayram ekmeği adını almıştır.