BOŞ VAKİTLERİMDE KİTAP OKURUM!
Kime sorsan boş vakitlerimde kitap okurum der. Gerçekten doğru mu? İşte bu tartışılır. Boş vakitlerimde kitap okurum diyenlere en son kitabı okuduğunu sorun ee, şey der biraz tereddüt eder ya bir kitap ismi atar kafadan ya da şu anda aklıma gelmiyor diyerek konuyu kapatmaya çalışır. Bu durum aslında o kişinin boş vakitlerinde kitap okumadığının en büyük göstergesidir.
Günümüzde boş vakitlerde okunan kitap, eski zamanlarda çok zor şartlara katlanarak okunurdu.
Kütüphanesinde 16 bin adet kitap bulunan Ali Emiri, birinci cildinin kendinde olan bir Arapça bir kitabın ikinci cildinin Yemen’de olduğunu öğrenince bu kitabı alabilmek için Yemen'e gider, kitabı satın alır ve İstanbul’a geri döner. İşte kitap okumak, kitap aşkı budur.
Yine Ali Emiri, mum ışığında kitap okurken çoğu zaman sabahı ederdi. Uyuduğu zamanlarda ise yanına kimse yatmak istemezdi. Çünkü; Ali Emiri okuduğu kitapları uykusunda yüksek sesle tekrar eder dururdu.
Dostoyevski, hepimizin bildiği gibi Dünya edebiyatının en büyük yazarlarından biridir. Hapishanede kaldığı yıllarda gardiyanlardan sadece tek bir şey istemiştir. O da kitaptır. Filozof yazar Jean Paul Sartre ise sürekli ve aşırı okuma nedeni ile ömrünün son yıllarında gözlerini kaybetmiştir.
“Mumlar tükenir. Güneş doğar, ben hala okurdum. Gözüme uyku girmezdi” der, Katip Çelebi. Katip Çelebi özellikle ünlü kişilerin hayatlarını okurdu ve bununla ilgili önemli biyografik bir eser olan “Keşfü’z-Zünun” u yazmıştır.
OKUMAK NEDİR?
Okumak, doğduğu andan itibaren birçok eğitim süreci geçiren insan için en kolay ve en etkili öğrenme yollarından birisidir. Sahip olduğumuz bilgilerin çoğunu okuyarak elde ederiz. Gelişmemiş ülkelerde toplumların karşılaştıkları sorunların en büyük kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. İnsan hayatını etkileyen en önemli faktörlerden birisi de okumaktır.
Okuma yeni başlangıçtır.
Okuma hayatı algılamadır.
Okuma sonu olmayan bir yolculuktur.
Okuma en büyük keşiftir.
Okuma en iyi arkadaştır.
Okuma alışkanlığı toplumdaki tüm bireylerin edinilmesi gereken bir davranıştır.
Bir insanın kelime hazinesi ne kadar genişse, anlama kapasitesi o kadar yüksektir.
/////
BEYNİM DONDU!
Özellikle yaz aylarında kendinizi kaptırıp dondurmayı hızlı bir şekilde yerseniz, beyninizde bir ağrı hisseder ve beynim dondu dersiniz. Beyin donması, halk arasında dondurma baş ağrısı olarak da bilinir ve genellikle yaz aylarında karşımıza çıkar. Beyin donması, aniden başlayan ve aynı zamanda çok çabuk biten aşırı yoğun bir baş ağrısıdır. Beyin donmaları genellikle dondurma, buzlu kahve ve çok daha fazlası gibi soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketimi ile ilişkilidir. Dondurma veya su gibi soğuk bir şeyi çabucak tükettiğinizde damağınıza gelen soğukluk ya da çok soğuk bir şey solumanız beyin donmasına sebep olabilir.
Beyin donmasında başın ön kısmında çok ani ve keskin bir ağrı hissedilir. Ağrı genellikle birkaç saniye sürer. Bazı durumlarda ise süre 2 dakikaya kadar çıkabilir. Soğuk bir şey tükettiğinizde, hatta soğuk havayı soluduğunuz da, iç karotid arter ile ön serebral arterin birleştiği noktada boğazın arkasındaki sıcaklığı değiştirmiş olursunuz. Sinirbilimci Dwayne Godwin’e göre beyin bu değişimden hoşlanmaz. Bu yüzden mecazi anlamda donarak kendini korur. Yani ani soğuk hissi, arterlerin ani şekilde genişlemesine ve daralmasına neden olur. Bu durum da ağrı hissetmenize sebep olur.
Araştırmalar, migren hastalarının donma yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, ikisi arasındaki en büyük ve en önemli fark, beyin donmasının sadece kısa bir süre sürmesi ve ilaca ihtiyaç duymadan kendi kendine geçmesidir. Migren ise daha uzun sürer. Aynı zamanda mide bulantısı gibi başka semptomlar da görülebilir.
Beyin donması tehlikeli olmamasına rağmen, yine de rahatsız edici bir duygudur. Bu nedenle bundan kaçınmaz için yapabileceğiniz birkaç şey bulunuyor. Dondurucu yiyecek veya içecekleri yutmaktan ve çok soğuk havayı solumaktan kaçının. Soğuk bir şey yiyorsanız, yavaş yemeye çalışın. Düşük sıcaklıklarda dışarıda yürürken, bir yüz maskesi veya atkı havaya karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Yorum yapın