Sindirim sisteminde ilaçlar ve besinler arasındaki etkileşim birbirlerinin emilimlerini arttırarak, azaltarak veya metabolizmalarını değiştirerek gerçekleşir.
İlaç ile birlikte öğünde yer alan makro besin ögeleri, kan akımını, gastrointestinal motiliteyi veya enzimatik aktiviteyi etkiler, İlaçların biyotransformasyonunu (ilaçların vücutta uğradığı değişiklik) ve dağılımını değiştirebilir.
Hangi ilaçlar hangi besinlerle birlikte tüketilmemeli bir göz atalım.
Antikanser ilaçlar (vepesid, puri-nethol, myleran, temodal…) greyfurt ile aynı anda kullanılmamalı.
Diüretikler (triamteril, moduretic, aldactazzide, aldactone…) potasyumdan zengin besinlerle birlikte kullanılmamalı (muz, kayısı, patates gibi).
Antiasitler (kompeensan, gaviscon, musaine, talcid, dank…) portakal suyu ile aynı anda kullanılmamalı en az iki saat ara verilerek kullanılmalı.
Demir preparatları(ferrosanol, duodenal, ferrum fort, ferplex, maltofer, gyno, ferrosanol…) süt ve süt ürünleri gibi kalsiyumdan zengin besinler ve kuru meyve, fıstık fındık gibi kuru yemişler, kurubaklagiller, pekmez ile birlikte aynı anda kullanılmamalı, en az 2 saat ara verilerek kullanılmalı.
Kortizonlu ilaçlar (dekort,ğrednol,prednisolon,deltacortil…) tuz, şeker, peynir, süt, yoğurt ile birlikte kullanılmamalıdır.
Baharatlardan zerdeçalın antikolagulant /antiplatelet ilaçları (örneğin, aspirin, heparin, warfarin, enoxaprin …) ilaçları ile olası etkileşimi sonucu trombositlerin bir araya gelmesini engelleyebilir ve kanama riskininin artmasına sebep olabilir. Anti-diyabetik ilaçlar ile (glimepride,glyburide insülin…) olası etkileşimi hipoglisemi riskini arttırabilir.
Zencefilin aspirin, heparinenoxaparin gibi antikoagulant ilaçlar ile birlikte kullanılması ile olası etkileşimi kanama riskini arttırabilir.
Sonuç olarak;
• Gelişi güzel ilaç kullanılmamalıdır.
• İlaçlar: Hekim, eczacıların uyarıları dikkate alınarak kullanılmalıdır.
• Prospektüsleri okunmalıdır.
• Belirli besinler ve içecekler yüksek miktarlarda tüketiliyorsa ilaçlarla etkileşmeleri sorulmalıdır.
• İlaç tedavisiyle birlikte diyetlerin enerji ve makro besin ögesi içeriklerinin dikkate alınması, hastalara uygun bir beslenme tedavisinin planlanması gereklidir.
Yorum yapın