BALIKESİR KAHVALTISI

Son zamanlarda Balıkesir Kahvaltısı ile çeşitli fikirler ortaya atıldı. Yaşadığımız çevrede kahvaltıya gittiniz mi? Gitti iseniz nereye gittiniz? Şöyle bir düşünün gidecek çok fazla yer yok. Ayrıca, gidilen yerlerde sadece kahvaltı veren yerler değil. Kahvaltı önemli bir öğün. Kahvaltı için gittiğiniz yerde karnınız doymalı ve o mekâna tekrar gitmek istemelisiniz. Zamanın birinde Gönen’e yakın bir köye kahvaltı için gittiğimizde yaptığımız serpme kahvaltı sonunda gelen hesabı görünce gözlerimiz fal taşı gibi açılmıştı. Kahvaltının adı gelene kazık atalım olmamalı. İyi bir hizmet ve fiyat uygulaması yapılsın ki;  bir daha gelinsin, unutulmasın.

Balıkesir de açık büfe kahvaltının yanı sıra serpme kahvaltı ve kahvaltı tabağı seçenekleri de var. Genellikle serpme kahvaltı da sahanda sucuk, sahanda yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, hellim peyniri, bal kaymak, reçel, tahin-pekmez, siyah ve yeşil zeytin, domates, salatalık, yeşil biber, simit ve ekmek çeşitleri bulunuyor. Bazı yerlerde çay sınırsız olabiliyor. Fiyatlar 90 ile 150 lira arasında değişiyor. (Güncel fiyat) Balıkesir de doğrudan kahvaltı hizmeti veren bir yer yok. Genellikle lokantalar, restoranlar bu hizmeti hafta sonunda saat 09.00 dan, 14.00 de kadar veriyor. Yeri geldiğinde 50 çeşit peyniri, zeytini ile övünen şehrimizin sadece kahvaltı veren bir yeri kesinlikle olmalı. Ya da kahvaltı veren yerler bunu her gün yapmalı. Birçok il kahvaltısı ile gündeme gelirken Balıkesir'in gündem dışında tutulması iyi değil. Balıkesir adını kahvaltı ile duyurmuş birçok ilden daha iyi kahvaltı hizmeti vermektedir. Balıkesir Kahvaltısı için geç kalınmış ve kaçırılmış bir şey yoktur. Akıllı bir yatırımcı çıkar ortaya sadece Balıkesir Kahvaltısı verir ve bu kahvaltı olayı da ülke gündemine zamanla oturur.
/////
KUŞLAR NEDEN ÖLÜYOR?

Geçtiğimiz gün soğuk havaya rağmen arkadaşım yakın bir köyde aldığı ve zamanının çoğunu geçirdiği tarlasına götürdü. Tarlanın bir köşesine inşa ettiği küçük evinde beni ağırladı. Organik tarım yaptığını ektiği ürünlere ilaç atmadığını ve işinden boş kalan zamanlarını burada geçirdiğini anlattı. Tarlada dolaşırken havada uçuşan kuşların azlığımı dikkatimi çekti. Arkadaşıma bu konuyu açınca şöyle dedi:” Benimde dikkatimi çekti. Gerçekten kuşlar çok az. Ben küçükken köyümüzdeki tarlaların üzerinde kuşlar çok fazla idi ve rahmetli babam ekinlerimizi yiyor diye kuşlara kızardı.”

KUŞLARA NE OLDU?

Günümüzde kuş ve diğer hayvanların neslinin tehlike altında olmasının başlıca sebebi biziz. Yani insanlar. Bilinçsiz ve çirkin yapılaşma-yasa dışı yapılaşma, yasa dışı avlanma, anız yakma, endüstri sonrası kullanılan kimyasal atıklar ve antibiyotik gibi hayvanlara kullanılan tıbbi ilaçlar kuşların yok olmasının en önemli nedenleri.

Bu ölümlerin en önemli nedenlerinden biri üzülerek söylüyorum ki; zirai ilaç kullanımıdır. Üzerinde zirai ilaç bulunan tarımsal ürünü veya böceği yutan kuşlar zehirlenerek ölmektedir. Ayrıca, zirai ilaç kullanımından dolayı, kuşların temel besin kaynaklarından olan böceklerin ölmesi de kuşları açlıktan öldürebilmektedir. Bunlara ek olarak zirai ilaçlar, kuşların endokrin ve sinir sistemlerine zarar vererek kuşların çoğalması, büyümesi, yönünü bulabilmesi gibi biyolojik özelliklerinde bozulmalara neden olmaktadır. Kuşları öldüren zirai ilaçların insan sağlığına olan olumsuz etkilerini düşünmenizi isterim.