BALIKESİR İSTENİLEN ŞEKİLDE GELİŞİYOR MU?
Her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de bölge ve şehirlerin arasında sosyal, kültürel ve ekonomik yönden farklılıklar vardır. Balıkesir batı da bulunan bir il olduğu için gelişmişlik düzeyi biraz daha iyidir. Ancak, Balıkesir istenilen düzeyde gelişmemektedir. Balıkesir sermayesinin yeterli olmaması ve dışarıdan gelecek sermayenin beklenmesi gelişmeyi olumsuz yönde etkilemektedir.
Balıkesir kamu ve özel sektör yatırım ve imkânlarından yararlansa da istenildiği gibi değildir. Balıkesir’in tarihi, kültürel yapısı, maneviyatı ve manevi değerlerinin üst seviyede bir il olduğunu düşünürsek beklenilen, istenilen gelişmişlik düzeyini yakalayamadığı görülmektedir.
Son zamanlar da özellikle Büyükşehir Belediyesi şehrin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlayacak projelerin üretilip uygulamaya koyması takdir edilecek bir durumdur. Ancak, bir türlü gerçekleştirilemeyen yatırımlar, projeler ve yanlış uygulamalardan vazgeçilmeli, yeniden yapılanmaya gidilmelidir.
Bir şehrin gelişmesinde, kamu ve özel sektörün bağlarının güçlendirilmesi, kaynakların verimli kullanılması, girişimciliğin bilinçli hale getirilmesi desteklenmelidir. Bunlar da şehrin kalkınmasının temel öğeleridir.
İçinde doğduğum, büyüdüğüm, birçok acı ve tatlı anılarımın olduğu ve yaşadığım şehrin daha iyi bir yerde olması beni gerçekten sevindirir. Balıkesir, zengin tarihi, kültürü, maneviyatı ve manevi şahsiyetleri ile buna layık bir şehirdir.
/////
DÜNYADA GÜNDE KAÇ KİŞİ ÖLÜYOR?
Pandemi nedeniyle sadece bu virüsten-hastalıktan ölenlere odaklandık. 2021 yılında yapılan çok kapsamlı bir araştırmaya göre dünyada günde 195.000 kişi ölüyor. Bu ölümleri terör, doğal afet, kanser, solunum hastalığı, bunaklık, sindirim sistemi, diyabet, ishal, böbrek hastalığı, HIV/AIDS, yol yaralanmaları, karaciğer hastalıkları, yeni doğan hastalıkları, ateş, beslenme yetersizliği vb. gibi nedenlere bağlamak mümkün. Kardiyovasküler hastalıklar veya kalp ve kan damarları hastalıkları önde gelen ölüm nedenleri arasında yer almaktadır.
HIV / AIDS için ölü sayısı 2021’te zirve yaparken, bugün hala birçok insanı etkilemektedir. Hastalık ortalama 3.600’den fazla günlük ölüme neden olmaktadır. Terörizm ve doğal afetler diğer nedenlerle ilgili olarak çok az ölüm olmaktadır. Bununla birlikte, bu sayılar her bir vakanın ciddiyetine bağlı olarak günden güne ve yıldan yıla değişebilir.
En fazla ölüm Çin ve Hindistan’da olmaktadır. Çin ve Hindistan, büyük nüfusları nedeniyle günde toplam 25.000’den fazla ölüm görülmektedir.
DSÖ 11 Mart 2020’de COVID-19’u bir salgın olarak ilan ettiğinden beri, günlük doğrulanan ölümler günde 272 ila 10.520 arasında geniş bir alana yayılmış ve gelecekte ne olacağı belirsizdir. Her ne kadar Corona bitti gibi davranılsa da dünyada bu hastalıktan dolayı ölümler devam etmektedir.
Yorum yapın