Balıkesir büyüdükçe ve araç sayısı arttıkça trafik sıkışıklığı daha da arttı. Özellikle Milli Kuvvetler, Anafartalar ve Atalar Caddelerindeki karmaşa sürüp gidiyor. Özellikle çift sıra park yapanların neden olduğu bu sıkışıklık bitecek gibi değil. Yeşilli Hamamı ve Yeşilli Camisi arasındaki bölüm ise ayrı bir muamma. Burada bir cep var. Buraya park edenlerin yanına ikinci araç da park ediyor. Geç geçebilirsen. Bu bölüm de kaldırım genişletilip, sadece tek araç park ederse buradaki karmaşa biraz olsun düzelir ve yayalarda rahat eder.
NE YAPILMALI?
Öncelikle bizlerin bilinçlenmesi gerekli, bu trafik konusunda. Kaldırıma, engellilerin yerine park etmemeyi artık öğrenmeliyiz. Park çarşıda aslında 15 dakika ama sözde kalıyor. Kimse flaşörlerini yakmıyor. Saatlerce , günlerce kalan araçlar var. Paşa Caminin önü da karıştı gitti. Edremit (eski) Caddesi yönünden ters yoldan gelen araç sayısı arttı.
Balıkesir'de kimsenin bisiklet bindiği yok. Bisiklet özendirilmeli. Konya da nasıl herkes bisiklete biniyorsa burada da binebilir. Bisiklet yolları çoğaltılabilir. Şehir içinde her yere araba ile gitme sevdasından vazgeçilebilir. Balıkesir'de her yer neredeyse yürüme mesafesinde. Toplu taşıma tercih edilebilir. Özellikle çarşıya araba ile gelinmemelidir. Toptancıları ve kargo dağıtım şirketlerini şehir merkezinde elektrikli kargo bisikletleriyle dağıtım yapmalıdır.. Bazı Avrupa şehirleri bu tür şirketlerin araçlarından ücret alınmaktadır. Kargocular mal indirirken yolları kapatmamalıdır. Okullara yürüyerek ve bisikletle gitmek yaygın, cazip ve hale getirilmelidir. Avrupa da, bisikletle veya yürüyerek okula gelen öğrencilere ödül vermek yaygın bir politikadır. Gönüllü velilerin rehberliğinde öğrencilerin gruplar halinde okula bisikletle götürülmesi de sıkça rastlanan bir uygulamadır. Şehrimizin bazı ana caddelerini trafiğe kapatabilir.
Yerel yönetimler biraz daha cesur ve kararlar alarak şehrin daha yaşanabilir hale getirebileceğini göstermelidir. Peki! bu arada apartmanların büyük çoğunluğunda neden otopark olmadığını düşündünüz mü? Cevabı basit: Otopark yaparsan arsa ve bina maliyeti çok yükseliyor. O nedenle belediye vatandaştan otopark ücreti alıyor ve aracını park edebileceği bir yer gösteriyor. Ama, artık otomobiller sokaklara sığmaz durumda.
Yorum yapın