BALIKESİR BALIK TUTULACAK BARAJ GÖLLERİ

Balık tutmak insana birçok açıdan farklı his ve duyguları yaşatmaktadır. Özellikle doğanın içerisinde bulunmaktan keyif alanlar için benzersiz fırsatlar sunmaktadır. Balık tutmanın insana kazandırdıkları ve keyfi birçok insana göre vazgeçilmez ve değişilmezdir. Denize kıyısı olan illerde balık tutmak son derece kolay olabileceği gibi birçok farklı noktadan birçok farklı şekilde balık yakalamakta mümkündür. İlimizin kıyı kesimlerinde ise levrek, kefal, sardalya gibi balıklar başta olmak üzere her tür balık tutulabilmektedir. Ancak merkezde oturanlar çevrelerinde bulunan barajları tercih etmektedir. Balıkesir’de balık tutulacak yerler şu şekilde sıralanabilir;

Çaygören Barajı
Çaygören barajı, Balıkesir’de Simav Çayı üzerinde kurulmuştur. 1955 ve 1968 yılları arasında inşa edilmiş olan bu barajın ana amacı, sulamaya destek olmak ve taşkın kontrolü sağlamaktır. Ancak zaman içerisinde baraj içerisinde birçok farklı canlı ile balıklarda kendilerine uygun bir yaşam ortamı elde etmişlerdir. Tatlı su balıkçılığı yapmak isteyenler için birçok farklı imkân sağlamaktadır. Mevsimsel olarak barajın su seviyesinde inişler ya da çıkışlar söz konusu olabilmektedir.

İkizcetepeler Barajı
Kille Çayı üzerine kurulmuş olan bu baraj Balıkesir’de balık tutulacak yerler ele alındığı zaman oldukça öne çıkan noktalardan bir tanesidir. Yaklaşık olarak on kilometre karelik alanı ile son derece büyük bir barajdır. Ancak mevsimsel olarak bu baraj içerisinde de su azalması durumları söz konusu olabilmektedir. Bu durum barajda balık tutmayı biraz zorlaştırabilmektedir. Ancak genel olarak içerisinde farklı  kızıl kanat ve sarı balık gibi tatlı su balıkları bulunmaktadır.

/////


HAYALİ KARAKTERLERE LOKMA DÖKTÜRMEK

İnsanlar çağlar boyunca işlerinin rast gitmesi için veya başka herhangi bir nedenden dolayı birtakım faaliyetler yapmaktadırlar. Günümüz de bu faaliyetlerin başında lokma döktürmek gelmektedir.
Lokma döktürmenin genel amacı bir işi yoluna sokmak veya bereket kazandırmak içindir. Ölmüşlerin hayrına hayır lokması döktürme eylemi ise genelde yakın çevresindeki sevdiği bir insan vefat edince kişinin yaptığı bir eylemdir. Bu kişinin lokma döktürmesi için akrabalık derecesi veya başka herhangi bir şey önemli değildir önemli olan tek şey kişinin niyetidir. Ölmüşlerin hayrına lokma döktürme genellikle vefat eden kişinin eşi, çocukları ve yakınları tarafından yapılır.
Son zamanlarda sıklıkla gördüğümüz bir olay var. Dizilerde rol alan ve dizi devam ederken ölene karakterler adına lokma döktürmek biraz komik geliyor bana. Maksat muhabbet olsun denginde bir şey. Sanal karakterler için mevlit okunması, pilav ayran dağıtılması, lokma dökülmesi gerçekten mantıksız. Hayali karakterin ruhu olmadığına göre hayır kime gider o da ayrı bir muamma…