Bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara karşı koruyan sistemdir. Vücuda dışarıdan gelen, mikrop ya da zararlı maddeler gibi etmenlere karşı vücudumuzun oluşturduğu savunma mekanizması olarak da ifade edebiliriz. Bağışıklık sisteminin zayıflamasının en önemli nedenleri kötü beslenmek ve hareketsiz bir yaşamdır. Çok yorulmak, stres altında kalmak, yetersiz beslenmek, uykusuz kalmak, diyabet, kanser gibi birçok etken bağışıklık sistemini zayıflatır. Bağışıklığı zayıflayan kişiler; sindirim sistemi problemleriyle sık karşılaşır, yaraların geç iyileşmesi görülür, sık sık enfeksiyonlara maruz kalma ve sebebi bilinmeyen yorgunluk ve bitkinlik sıklıkla görülür. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için antioksidan kapasitesi yüksek besinleri tüketmek önemlidir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, semizotu, pazı, dereotu, nane, marul ) içerdikleri A, C ve E vitaminleri, folik asit ve Omega 3 sayesinde kuvvetli antioksidan özellik gösterirler. Semizotu, turunçgiller, ceviz, ıspanak, badem, nar, enginar, brokoli, havuç, kivi, balık, ananas, kuru baklagiller, kuşburnu, zeytin, zeytinyağı, yulaf kepeği ve yoğurt gibi besinler bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Yapılan araştırmalar Akdeniz tipi beslenmenin bağışıklığı güçlendirdiğini göstermektedir. Haftada 4-5 porsiyon balık tüketimi ,beslenmede kuru baklagillere ağırlık vermek, mevsim sebzeleri yemek, süt, ayran, yoğurt, kefir gibi gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli faktörlerdir. Mutfağımızda soğan ve sarımsağa yer verelim. Kuarsetin ve allisin sayesinde bağışıklığımız güçleniyor ve mikroplarla olan savaşta gücümüz artıyor. Ölçülü dozda kullanılan baharatlar bağışıklık sistemimizi desteklemektedir. Kurkumin etken maddesi zerdeçal ve gingerol içeren zencefil antiviral özellikleri ile öne çıkmaktadır. Güçlü bir bağışıklık sistemi için; Dengeli beslenelim Kaliteli ve düzenli uykumuzu alalım Su tüketimimize dikkat edelim Egzersiz yapalım Stresten uzak duralım Hem bağışıklığımızı güçlendiren hem de kış aylarında içimizi ısıtan ALTIN SÜT TARİFİ; 1 bardak süt 1 silme çay kaşığı zerdeçal 1 silme çay kaşığı zencefil Pişirdikten sonra 1 çay kaşığı bal Karabiber , tarçın, karanfil ekleyelim
Yorum yapın