ARİTMETİK DELİ

Delinin biri yolun kenarındaki uçurumda durmuş aşağıya bakarak "13, 13, 13...." diye söyleniyormuş. Oradan gecen biri, delinin ne yaptığını merak etmiş, yanaşarak " ne yapı...." diyemeden deli onu birden uçurumdan aşağıya atıvermiş ve devam etmiş, "14, 14, 14......"
SIĞIRCIKLAR
Dün Zağanos Paşa Türbesinin yanında bulunan selvi ağaçlarına yüzlerce sığırcık kondu. Sığırcıklar her sene hiç aksatmadan bu zamanda buraya gelir ve havalar soğuyunca gidermiş. En fazla o ağaçlarda 2-3 hafta kalırlarmış.
Sığırcıkların Özellikleri
Sığırcık kuşları sonbahar ve kış aylarında gökyüzünü adeta siyaha boyarlar. Aynı anda binlercesinin birbirlerine hiç çarpmadan ahenkle gerçekleştirdikleri dansları muhteşem bir görsel şölene dönüşür. Bu canlıların bir araya toplanarak güçlerini birleştirmelerinin türlü sebepleri var. Bunlardan biri güvenliklerini sağlamaktır. Binlercesi bir arada hareket ettikleri için şahinler, bu kuşları avlamakta zorlanırlar.
Bir araya gelmelerine bir diğer sebep de geceleri ısınabilmektir. Gün batımında, hava kararmadan hemen önce ısınabilmek için gökyüzünde bu muhteşem dans gösterilerine başlarlar. Sığırcıklar Ekim-Kasım aylarında toplanmaya başlarlar ve haftalar sonra yaklaşık 100.000’ini bir arada görmek mümkün olabilir.

/////

İYİLİK YAP ÜZÜNTÜSÜZ YAŞA

Epiktetos yirmi asır önce demiş: "Kader önünde sonunda şöyle veya böyle günahlarımızın bedelini önümüze koyar. Görünen ya da görünmeyen zaman içinde herkes günahlarının bedelini öder. Ektiğini biçer. Bunu bilen adam kimseye kızmaz, gücenmez, kimseyi aşağılamaz, kimseyi itham etmez, kimseden nefret etmez, kimseye kin tutmaz. Bunu bilen adam karşılaştığı aksiliklere şaşmaz. Önüne çıkan maddi-manevi engellerin kendi günahlarından başka bir şey olmadığını bilir." Düşmanlarınızı düşünmek için ayıracağınız bir dakika bile düşmanlarınızdan daha değerlidir. Nefret ve intikam hissi size büyük zararlar verir. Sıkıcı ve yalnız bir hayat sürerken başkalarına yardım ederek anlamlı ve mutlu bir hayat yaşamaya başlayan Amelia gibi, insan da kendisini aşan, kendi çıkarını düşünmeden bir şeye hizmet ettiği zaman hayatından tatmin olmaktadır.  İyilik yapan birey değerli bir şeyler yapmış olmanın getirdiği duygu ile dolarak anlamlı bir hayat yaşar.

Aristo şöyle diyor: "İdeal insan iyilik yapmaktan zevk alır. Kendisine iyilik yapılırsa mahcubiyet duyar. Çünkü iyilik yapmak üstünlük işareti, bir iyiliğe muhtaç duruma düşmek zaaf işaretidir." Karşılaşacağınız nankörlüklere üzülmemek için hazırlıklı olun. Karşılık beklemeden iyilik yapın. Mutluluk minnet beklemekte değil, minnet gösterilmesinden rahatsızlık duyulacak olgunluğa erişmektir. Sonuç olarak, iyilik yap üzüntüsüz yaşa.