ANTİK KENT BALIKESİR “DASKYLEİON”
Balıkesir kültür yönünden çok zengin bir kent. Bizler ise bunun kıymetini pek bilmiyoruz. Dün Daskleion’a gittim. Burası antik bir kent. Bandırma'ya giderken Aksakaldan sola dönüyorsunuz. Bandırma'ya giderken tabela yok, Bandırmadan gelirken ise tabela var. Balıkesir-Bandırma yönüne de Aksakal kavşağında tabela konulursa iyi olacak. Daskyleion Ergilli köyünde ve köye hemen varıyorsunuz. Kuş Cennetine de çok yakın. Antik Kent, Kuş Cenneti'ne çok yakın Ergili Köyü'nün 2 kilometre doğusunda Kuş Gölü'nün güney-doğu ucunda yer alıyor. Bere kendi aracımla gittim. İsterseniz, şehir içi ulaşım araçları ile de gidebilirsiniz. Ergili Köyü Eski İlkokul Binaları antik kentin kazı evi olarak kullanılıyor ve burayı da ziyaret ettim. Burada bulunan yetkili kazı çalışmalarının düzenli olarak devam ettiğini ve kazı çalışması için pazartesi günü geleceklerini belirtti. Şu anda antik kentin üzeri koruma amaçlı örtülü bir şey göremezsiniz. Çalışmaları ve antik görmek için temmuz ayı sonuna doğru gitmenizi öneririm.
Daskyleion Antik Kenti
MÖ 7'nci yüzyılda Daskylos adıyla bilinen ünlü Lydia Kralı’nın, Sardis’ten hanedan kavgaları nedeniyle buraya gelmesiyle kent Daskyleion adını almıştır. Kralın Daskyleion’da doğan oğlu Gyges daha sonra Lydia’ya geri çağrılmıştır. Gyges Lydia’ ya kral olduktan sonra şehre Daskyleion denilmiştir. Çünkü Daskyleion "Daskylos’un yeri" anlamındadır. Bu ismi MÖ 650 yıllarında almıştır. Anadolu' daki jeopolitik konumunun ciddiyeti nedeniyle Daskyleion’ da her devirde etkin olan bir kale ve yerleşimin varlığını korumuşlardır. İşte bu amaca yönelik Daskyleion, sırayla Frig, Lydia, Akhaemenid, Makedonya ve Hatta Bizanslılar tarafından güçlü kale niteliği korunmuş bir merkez olarak özenle imar edilmiş, ekonomisi üst düzeyde tutulmuş ve ünlü idarecilerin yönetimine bırakılmıştır.
Daskyleionda yaşamış olan bu devletlere ait maddi kalıntılar, yapılan arkeolojik kazılarda yavaş yavaş gün ışığına çıkarılmıştır. Günümüzden yaklaşık 5 bin yıl öncesine ait Prehistorik Çağ'larda bu yöredeki yerleşimi kanıtlayan taş baltalar ve çakmak taşından dilgiler yanında MÖ1700-1800 yıllarına tarihlenen steatitten yapılmış bir Babil ürünü silindir mühür, hem yörenin, hem de Anadolu’nun bu tarihlerde Ön Asya kültürleri ile olan ilişkilerine işaret etmektedir. MÖ 2 bin yılının ortalarından, bin yılın başlarına kadar Batı Anadolu’nun tümünün yaşadığı ve nedeni bilinmeyen bir karanlık devrin arkasından MÖ1200'lerde Dorlar diye adlandırılan kavim, kuzeyden önce kıta Yunanistan’a sonrada Trakya ve Boğazlar üzerinden geçerek Daskyleion’a gelmişler, ancak bu kavime ait herhangi bir buluntu ele geçmemiştir. Dor’lardan sonra ise Trakyadan Anadolu’ya göç eden Friglerin bu yörede yerleştiklerini gösteren hem yazılı belgeleri, hem de onların kullandıkları seramikler kazılarda gün ışığına çıkarılmıştır. Bir Frig adak yazıtını içeren, kırık haliyle bile boyu bir metreyi geçen bir mermer blok Anadolu Eski Çağ tarihi coğrafyası ile birlikte Frigya Bölgesinin sınırlarını değiştirmiştir. Bu antik kentte kürtül portalında kayıtlı.
Yorum yapın