ALACA MESCİT CAMİİ ETRAFINDAKİ ESNAF TEDİRGİN

Alaca Mescit Balıkesir için önemli bir simge. Mescidin kitabesi günümüze ulaşamadığı için yapım tarihi ve banisi belli değil. Son onarımını 1911’de geçirmiş. Tarihi yönden önemli olan camide Balıkesirdeki Kuvay-i Milliye Hareketi’nin ilk kararları alınmış ve bu Alaca Mescitte ki gizli toplantılar da Milli Mücadelenin temelleri atılmıştır.
Karesi İlçesi Yıldırım Mahallesi Yaymacılar Caddesi üzerinde bulunan bu mescidin etrafında bulunan binaların yıkılması ve buranın etrafının meydan şeklinde düzenlenmesi söz konusu. Büyükşehir Belediyesinin bununla ilgili bazı girişimleri olduğu duyuluyor.
Alaca Mescit gerçekten bir simge ve korunması gerekiyor. Ancak, burasını korurken etrafındaki işyeri sahiplerini, mülk sahiplerini üzmemek gerekir. Orta yol bulunarak Paşa Camisinin civarında olduğu gibi bir düzenleme yapılması vatandaş tarafından uygun bulunmaktadır.
Bunun yanı sıra Paşa Camii'nin etrafı çok güzel oldu derken, boş alana bina yapılmaya başlaması dikkat çekti. Bu konu bence bir daha gözden geçirilmelidir. Civardaki esnaf bu durumdan rahatsız. Yapılacak olan bina oldukça büyük ve yer kaplayacak. Burada da bir orta yol bulunması lazım. İllaki bina yapılacaksa daha küçük bir bina düşünülmelidir. Ayrıca, buradan Karesi Türbesine doğru inen merdivenlerin kullanılması bayağı bir problem. Çünkü merdivenlerin önü masa ve sandalyelerle kapatılmış. Esnaf işyerinin masa, sandalye atsın. Kimsenin bir şey dediği yok fakat biraz da bu insanlar nasıl geçecek? kısmını düşünmeli.

/////
BALIKESİR ve TRAFİK KARMAŞASI

Balıkesir büyüdükçe trafik karmaşası da artmaya başladı. Özellikle trafik lambası olmayan akıllı diye adlandırılan kavşaklarda iş giriş ve çıkış saatlerinde yığılma oluyor. Trafik kilitleniyor.
Birde otopark sorunu var. Yetkililer madem Milli Kuvvetler Caddesine park edecekler bizde ücret alalım demişler ve ücretli otopark olayı başladı. İlk 15 dakika ücretsiz. Tabii yer bulabilirseniz. Bu uygulamanın eskiden olduğu gibi Anafartalar Caddesi, Atalar Caddesi, Yeni Çarşı Mevkii ve diğer yerlerde yeniden hayata geçirilmesi gerekiyor.
Esnaf arkadaş aracını dükkânının önüne sabah bırakıyor, akşam giderken alıyor. Birde yine esnaf arkadaşlardan dükkânının önüne kimse park etmesin diye çeşitli önlemler alıp barikat kuranı bile var. Yanlışlıkla oralara park ederseniz büyük bir tepki ile karşılaşıyorsunuz.
Diğer bir konu da mantar gibi biten çay ocakları. Çay ocakları elbette dışarıya sandalye masa atacak. Ancak, bir iki sandalye masa derken boş olan bütün alanı kullanmaya başlıyorlar ve vatandaşta nereden geçeceğini bilemiyor.
Bu masa, sandalye olayı için bir düzenleme şart. Çizgi ve sandalye, masa sayısı aşılmamalı. Çarşının göbeğinde esnaf arkadaş öyle bir yayılıyor ki, kaldırımlar onun. BU iş öylesine ileri gitti ki, aracını işyerinin önüne kadar getirip kaldırımı tamamen kapan bile var.
Özellikle Ketenavdan Sokağı, Yeşilli Camii mevkisi gibi yerlerde acilen trafik karmaşasının çözülmesi gerekiyor. Yetkililere duyurulur.