24 KASIM – ÖĞRETMENLER GÜNÜ

Aşağıdaki konuşmayı 2015 yılında, 24.Kasım Öğretmenler Günü için Balıkesir Salih Tozan Kültür Merkezin de düzenlenen il programında emekli olan öğretmenler adına yapmıştım ve sizlerle paylaşmak istedim.

DÜNYAYA BİR DAHA GELSEM YİNE ÖĞRETMEN OLURUM

Ben bir öğretmenim. Şu anda da gururla söylüyorum ben bir öğretmenim. Öğretmenlik gerçekten kutsal bir meslek. Ben bu mesleği seçtiğim ve uzun yıllar yaptığım için mutluyum. Hani sorarlar ya; bir daha dünyaya gelirsen hangi mesleği seçersin diye. Ben yine öğretmenliği seçerdim. Birçok insanın geleceğine dokunmak, sadece öğretmenin gerçekleştireceği bir şey. Bunu ise çok dikkatli yapmak gerekiyor. Öğrenciye; alt tarafı çocuk diye yaklaşıp, söylediğiniz olumsuz bir söz, gösterdiğiniz olumsuz bir davranış, onu hayatı boyunca etkileyebilir. Ben öğretmenlik mesleğini isteyerek seçen biriyim. Kimileri gibi tesadüfen değil.
Uzun yıllar sonra geriye dönüp baktığınızda arkanızda bıraktığınız nedir? Sorusuna cevap aramak geliyor insanın içinden bazen. Ben öğrencilerimi sevdim, onlara güvendim. Öğrencilerimin kalplerinin sevgiye ve öğrenmeye kapalı olmadığını gördüm. Ben bir öğretmenim ve bu meslekten gurur duydum.
34 YIL ÖĞRETMENLİK YAPTIM
Dile kolay tam 34 yıl öğretmenlik yaptım. Her sabah erkenden evden çıkıp okula gittim ve öğrencilerle güne başladım. Sonrasında da zihninde öğrencilerin istekleri, sorunları ve benim yapabileceklerimi düşünerek eve döndüm. 34 yıllık meslek hayatımın en zor dönemi; belki de bu olsa gerek. 24 Kasım Öğretmenler Gününde emekli bir öğretmen olarak konuşma yapmak.
Her öğretmen için meslekten ayrılış gerçekten zor oluyormuş. Şimdi ise bu kutsal mesleği bizden sonraki öğretmenlere devretmenin mutluluğunu yaşıyorum. Öğretmenin en büyük tutkusu öğrenci sevgisi, en büyük mutluluğu ise o öğrencilerin hayata atılmış ve ülkesine yararlı bir insan olarak görmesidir. Ne mutlu ki bana böyle bir kutsal mesleğe yıllarımı verdim. Öğrencilerimin umutları umudum, sevinçleri sevincim oldu. Sevgili meslektaşlarım; yıllarımız hiçbir zaman ayrılmayacak. Yüreğimde hep öğrencilerim, çalıştığım okullar, siz değerli öğretmen arkadaşlarım olacaksınız. 24.Kasım.2015. Erhan YIRCALI