Konronavirüste ön safta savaşan sağlıkçılar ölümlerin yanında ağır şartlar nedeniyle meslekten istifa etmeye devam ediyor. Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, “Verileri değiştirenler yüzünden gün be gün tükeniyoruz” dedi.

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, pandeminin yükünü çeken sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.

Kovid-19’un meslek hastalığı sayılmasını isteyen ve bunun için yasa çıkarılmasını talep eden Başkan Uçan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bugüne kadar 484 sağlık çalışanını kaybettik. Mesleki maruziyetimizi Cumhurbaşkanının, Sağlık Bakanının dilinden dökülen itiraflar ile de duyduk ancak konu yasal bir hak olarak meslek hastalığı yasası talebimize geldiğinde bu sözler unutuldu. Meslektaşlarımızdan başvuru şartı ve illiyet bağı istendi. Yani bizlere pandemide “hekimlik yaptığınız için riskli olduğunuzu, hekimlik yaptığınız için hastalandığınızı, mesleğinizden kaynaklı öldüğünüzü” kanıtlayın dendi. Bir kere daha soruyoruz “madem işyerlerimiz riskli değil neden tedavi olmaya gittiğiniz hastane katlarını boşalttırıyorsunuz, bu bir illiyet bağı değil mi? Evde kal çağrıları yaptığınızda evde kalamayanlar olmamız illiyet bağı değil mi? En önemli korunma yöntemi maske ve mesafeyken mesleğimiz gereği koyamadığımız mesafe, yaptığımız riskli işlemler illiyet bağı değil mi? Kaybettiğimiz meslektaşımız illiyet bağı değil mi?

 

“HEKİMLER ÖLÜRKEN DAHİ MESLEKİ ONURLARI

VERİLMEDİĞİ İÇİN İSTİFA EDİYOR”

Bugün soruyorlar hekimler neden istifa ediyor, neden emekli olmak istiyorlar, neden göç ediyorlar diye… Hekimler ölürken dahi mesleki onurları verilmediği için istifa ediyor. Hekimler birçok ülkede COVID-19 meslek hastalığı sayılırken bizim ülkemizde hala daha yasal düzenlemesi yapılmadığı için göç ediyor. Kısacası emeğimiz görmezden gelindiği için bu topraklarda hekimlik yapmak istemiyoruz diyorlar.

Bu gidişata dur demek için haklarımızı bir an önce istiyoruz. COVID-19 için meslek hastalığı yasasının bir an önce çıkarılmasını talep ediyoruz.

Tüm sağlık çalışanlarına Türkiye’de ilk vakanın ilan edildiği 11 Mart 2020’den itibaren, pandeminin sonlandığı zamana kadar her yıla 120 gün yıpranma payı, fiili hizmet süresi zammı istiyoruz.

Her hafta bir talebimizi yükselttiğimiz bu süreçte ülke düzeyinde 175 bin hekimin sözcüsü TTB olarak 23 Kasım’da İstanbul’dan başlatacağımız Beyaz Yürüyüş’ün ardından 27 Kasım günü Ankara’da ülkenin dört bir yanından gelen hekimler ve sağlık emekçileri ile beyaz forum’da buluşacağımızı, taleplerimizin kabul edilmemesi halinde bu forumda alacağımız kararlar ile mücadelemizin büyüyeceğinden ve sonuç alıncaya kadar devam edeceğinden de kimsenin kuşkusu olmaması gerektiğini bir kere daha hatırlatıyoruz.”

HABER: SONER KANBER