Balıkesir’de günden güne artan özel gereksinimi olan bireylerin eğitim ihtiyaçları karşılanamıyor. Vatandaşlar Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden konuyla ilgili çalışma bekliyor.
Özel Eğitim, özel gereksinimi olan bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, gelişmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların özel gereksinimleri için uygun ortamlarda sürdürülen eğitimdir. Ülkemizde bu hizmet Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak devlet destekli olarak Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri aracılığıyla sürdürülmekte. Yedi engel grubuna eğitim hizmeti sunulmaktadır. Bireylerin bu hizmetten faydalanabilmesi için öncelikle tıbbi tanılamaya ihtiyaç duyulmakta. Sonrasında ise tıbbi tanılama ışığında Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından eğitsel değerlendirme yapılarak eğitim planı oluşturuluyor.
Balıkesir merkez ilçelerinde 13, il genelinde ise 35 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi bulundurmakta. Bu merkezler Millî Eğitim Bakanlığınca sıkça denetlenip bireylerin elverişli koşullarda eğitim almaları için çalışmalar yapılmakta. Kurumlar eğitim kalitesi ile rekabet içinde bir yarış sürdürerek özel gereksinimli bireyler için ellerinden geleni yapmakta.
Balıkesir’deki kurumların haksız rekabet konusunda sıkıntılarını olduğunu bildiren Balıkesirli vatandaşlar, “Özel gereksinimi olan bireylerin ailelerinin ilk uğradıkları yer, tam teşekküllü bir hastane. Balıkesir’de bu standartları taşıyan yer Balıkesir Şehir Hastanesi. Özel gereksinimli çocuklarımız randevu alarak Sağlık Kurulu birimine gidiyorlar. Balıkesir merkezde hizmet veren Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinden 3-4 civarında kurumun ‘Hastane Personeli’ adı altında çalışanı bulunmaktadır. Bu kişiler adeta hastanede nöbet tutmaktadır. Çocuğunun tanılaması için gelen aileleri gözüne kestirmiş bu kişiler, kendi kurumlarına davet etmek için birbirleriyle yarışıyor. Etik kurallara göre tasarlanmış bir yapıda aileler gidecekleri kuruma Rehberlik Araştırma Merkezlerinden ulaşabiliyor. Rehberlik Araştırma Merkezlerinin duyuru bölümlerinde, bu hizmeti vermeye yetkili olan kurumları ve kurumların bünyesinde hangi engel gruplarına eğitim verebildiklerini yazan bir liste bulunmaktadır” ifadeleri yer aldı.
Yetkilere sorunları yanı sıra sorular yönelten vatandaşlar şu ifadelere yer verdiler; “Balıkesir’de bu sıkıntıyı yaşayan kurum sahipleri çeşitli mercilerde bu sıkıntılarını anlatmış. Hastane bünyesinde en yetkili kişilerden biri olarak Başhekimiyle bile bu konuyu görüşüp, çok mustarip olduklarını dile getirmişler. Haksız rekabet mi diyelim, Özel gereksinimli bireylerin vebaline girmek mi diyelim bilemedim. Kronikleşen bir durum haline gelen bu olayda insanın aklına her şey gelmektedir. Ödenekleri hazine bütçesinden ödenen bu kurumların bazıları ile devlet kurumlarının çalışanları arasında bir iş birliği mi var acaba? Hastane yetkilileri de işin içinde mi acaba? Bu duruma göz yumanların çıkarları ne kadar büyük acaba? Erken tanı erken eğitim için yola çıkan ailelerin günahı ne acaba?” (Haber Merkezi)
Yorum yapın