Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, 8 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle yemek dağıtım hizmetlerinin posta hizmeti kapsamına alınmasına ilişkin olarak önemli uyarılarda bulundu. Dalgın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı soru önergesi sundu.

Dalgın, değişiklikle birlikte kayıtlı şekilde çalışan yemek dağıtım platformlarına Evrensel Posta Hizmet Bedeli (ciro üzerinden %2,35) ve Yetki Belgesi Harcı (1 milyon 583 bin 429 TL) gibi ağır mali yükler getirildiğini vurguladı. Söz konusu düzenlemenin ilk taslağında yemek dağıtımının posta hizmeti olarak değerlendirilmediğini hatırlatan Dalgın, sektör görüşü alınmadan yapılan bu değişikliğin hukuki ve ekonomik sonuçlarına dikkat çekti.

"Lahmacun Dağıtımı Posta Hizmeti midir?"

Milletvekili Dalgın, yemek dağıtımı gibi günlük ve mahalli bir hizmetin posta hizmeti kapsamında değerlendirilmesini eleştirerek, “Lahmacun dağıtımını posta hizmeti olarak değerlendirmek ne kadar makul?” sorusunu gündeme taşıdı. Bu uygulamanın, özellikle dar gelirli vatandaşlar açısından gıda fiyatlarında artışa yol açabileceğini belirten Dalgın, yapılan değişikliklerin Avrupa Birliği uyum süreciyle de çelişip çelişmediğini sordu.

Dalgın’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'na yönelttiği sorular şu şekilde:

İlgili yönetmeliğin taslak metninde yemek dağıtım hizmetlerinin posta hizmeti sayılmayacağı belirtilmişken, neden son anda, sektör görüşü alınmadan, yönetmelikte değişikliğe gidilmiştir?

Uyum sürecinde olduğumuz Avrupa Birliği mevzuatında yemek dağıtımını posta hizmeti olarak tanımlayan başka bir ülke var mıdır?

Bu düzenlemenin getirdiği ek yükümlülükler nedeniyle vatandaşların gıda maliyetlerine yaşanabilecek artışlar dikkate alınmış mıdır?

Lahmacun dağıtımının posta hizmeti olarak değerlendirilmesini makul buluyor musunuz?

Haber: Sena IŞIK