Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Köy Yaşam Merkezleri kapsamında Balıkesir’de oluşturulan Köy Yaşam Merkezleri köylerin adeta kültür merkezleri oldu.

Türkiye genelinde kullanılmayan köy okulu binaları, MEB tarafından başlatılan Köy Yaşam Merkezleri projesiyle ihtiyaçlar doğrultusunda anaokulu, ilkokul, kurs merkezi, kütüphane; matematik, doğa, bilim ve tasarım gibi farklı alanda hizmet veren atölyelerle gençlik kampları gibi eğitsel ve sosyal etkinliklerin yapılacağı alanlara dönüştürüldü.

Bu kapsamda Balıkesir'de kullanılmayan 59 köy okulu, Köy Yaşam Merkezleri olarak kazandığı yeni kimliğiyle 3 kuşağın bir arada eğitim gördüğü eğitim yuvalarına dönüştürüldü.

Bandırma ilçesi Doğruca Mahallesi'nde atıl durumda olan Doğruca İlkokulu; köy yaşam merkezi olarak düzenlenerek mahalle sakinlerinden 20 kursiyere El Sanatları alanında "Elde Beyaz İş kursu" açıldı. Öğrenciler sınıflarında derse girerken anneleri de açılan halk eğitim kursunda el sanatları alanında kendini geliştiriyor.

Ayrıca hem ailelerin hem de çocukların eğitim gördüğü İvrindi Köy Yaşam Merkezlerinde 13 öğrenci ilkokula giderken 7 öğrenci de ana sınıfında eğitim görüyor. Kursiyerlerden çoğunluğu öğrencilerin anneleri ve büyükannelerinden oluşuyor.

 

KÖY YAŞAM MERKEZLERİ KÖYLERİN KALBİ OLDU

Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, "Köylerimizde atıl ve kapalı duran okullarımızı, köyün ihtiyaçları doğrultusunda anaokulu, ilkokul, halk eğitimi merkezi gibi birçok eğitim kurumunu bir arada barındıran Köy Yaşam Merkezlerine dönüştürerek öğrencilerimizin ve köy halkımızın hizmetine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hem çocukların hem ebeveynlerin bir arada eğitim alacağı mekânlar olarak tasarlanan Köy Yaşam Merkezlerimizin sayısı Balıkesir il genelinde 59'a ulaştı. Köy Yaşam Merkezlerimiz Bakanımız Mahmut Özer'in ifadesiyle köylerimizin kalbi oldu." dedi.