Koronavirüs pandemisinin ilk yılında Balıkesir şirketleri yüzde 30 ekstra kredi talebinde bulundu. Bu göre pandemi 2020 yılında Balıkesir’e 6 milyar TL’nin üzerinde ilave kredi yükü getirdi.

Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD) Başkanı Ümit Baysal, Koronavirsü (Kovid-19) pandemisinin Balıkesir’e ekstra kredi yükü getirdiğini söyledi.  Özellikle perakende sektörünün Pandemiden kaynaklı kayıplarının fazla olduğuna dikkat çeken Başkan Baysal, 2010 yılında 4 milyar TL olan Balıkesir kredi kullanımının; 2020 yılı sonunda 28 milyar 662 milyon TL’ye ulaştığını ifade etti.

Başkan Baysal, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Balıkesir için hazırladığımız finansal rapor ile değerlendirmeler yapıyor ve genel görüme göre politikalar belirlemeye çalışıyoruz. Rapor sonucunda gördük ki bizim için en çarpıcı olan konu; 2018 yılından 2019 yılına gelindiğine kredi artışının yıllık yüzde 12,93 olması. Buna karşı 2019-2020 geçişinde yani Pandemi yılında yıllık toplam artışın yüzde 43,64’e yükselmesidir. Yıllık olağan kredi büyümesinin üzerine Pandemi döneminde ilave yüzde 30’un üzerinde artış göstermesidir.

Bu tabloya göre kabaca Pandeminin 2020 yılında Balıkesir’e ilave 6 milyar TL’nin üzerinde kredi yükü eklediğini söyleyebiliriz.

Balıkesir mevduatında da dikkat ile takip edilmesi gereken hususlar var. Bunlardan bir tanesi döviz hesabı büyüklükleridir. 2016 Yılında Balıkesir mevduatının 7 milyar 339 milyon TL’si tasarruf mevduatında iken 3 milyar 746 milyon TL tutarı ise döviz tevdiat hesabındaymış. Döviz tevdiatı lehine kısmi artışlar ile yola devam edilir iken; 2020 yılı sonuna geldiğimizde tasarruf mevduatı 12 milyar 515 milyon, döviz tevdiat hesabı büyüklüğü 12 milyar 662 milyon TL karşılığı büyüklüğe ulaşmıştır. İlimiz döviz mevduat birikiminde tasarruf mevduatını geçmiş durumdadır.

 

Dikkat çekici hususların bir diğeri ise 2017 yılında toplam büyüklüğü 297 milyon TL olan kıymetli madenler depo hesabının 2020 yılında 3 milyar 568 milyon TL seviyesine ulaşmasıdır.

Güven endekslerinin yatırım ortamı iyileşmesine katkısı açısından önemsediğimiz durum ise İlimizdeki vatandaşımızın mevduat yönlendirmesini TL yönünde tercih eder ortamların yakalanmasına katkı yapmaktır.

Görüyoruz ki özellikle 2020 yılında Balıkesir’imizin kredi yükü önemli derecede artarken; vatandaşımızın döviz ve altın gibi kıymetli madenlere büyük oranda bir yönelmesi söz konusu.

Özellikle perakende sektörünün Pandemi kayıpları büyüktür. Kayıplar günlük ticari hayatı etkilemeye 2021 ve 2022 yıllarında da devam edecek gibi görülmektedir. Bu bakımdan birincil ekonomik önceliğimizin Pandemi kayıpları ve Pandemiden kaynaklı kredi yükünün hafifletilmesine yönelik çalışma ve programlar olmalıdır.” Dedi. HABER: İLKAN TOPRAK