Balıkesirli Uzman Diyetisyen Özge Karaman Çelik, Kovid-19’a karşı korunmanın en doğal yollarını anlattı. Özge Karaman Çelik, özellikle her tür mikroba karşı dirençli bir vücut için protein ağırlıklı beslenilmesi gerektiğini söyledi ve Kovid-19 negatife dönse de dikkat edilmesi gereken, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Vücut direncini artırmak için mevsim sebzeleri ve meyvelerini atlamamak gerekiyor. Özellikle yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde, bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerektiğini söyleyen Balıkesirli Uzman Diyetisyen Özge Karaman Çelik, dirençli bir vücut için protein ağırlıklı beslenme ve meyve önerilerinde bulundu.

“Kovid-19’dan korunmak için maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uymak kadar sağlıklı beslenerek güçlü bir bağışıklığa sahip olmak da büyük önem taşıyor.” diyen Özge Karaman Çelik, bu süreçte bağışıklık sistemindeki en önemli görevin proteinlere düştüğünü dile getiren Diyetisyen Özge Karaman Çelik, “Bağışıklık sistemini desteklemek konusundaki en önemli görev proteinlere düşüyor. Protein kaynakları nelerdir, Et, süt, yumurta, peynir ve tabi ki balık. Bunların yanında da bitkisel protein kaynaklarımız var. Özellikle kuru baklagillerden bahsedebiliriz. Tabi ki kaliteli protein kaynaklarını tercih etmek vücudun sağlıklı kullanılması açısından en doğru karar olabilir. Yumurtanın kaliteli ve organik yumurta olması gerekiyor. Hafta da 1 veya 2 gün mutlaka balık tüketmek gerekiyor. 2-3 gün beyaz et 1-2 gün de kırmızı et tükettiğimizde zaten öğün olarak farklı protein kaynaklarından yeterli şekilde faydalanmış oluyoruz” diye söyledi.

“HAYVANSAL GIDA VE BAKLAGİLLER TÜKETİLMELİ”

Protein alınsın ki bağışıklık sisteminde eksiklik olmasın diyen Diyetisyen Karaman Çelik, “Kilogram başına 0-8 ile 1 gram arası örneğin çocuk 15 kiloysa 15 grama kadar protein alması gerekiyor ki, vücudunda bağışıklık sisteminde bir eksiklik olmasın. Neye tekâmül ediyor bu tüketilen 15 gram protein, 1 yumurta, avuç içi kadar bir kırmızı et tükettiğimizde zaten 15 grama kadar proteini hayvansal kaynaklı gıdalardan almış oluyoruz. Ama bunun yanında bitkisel proteinleri de yani kuru baklagiller yani nohut, kuru fasulye, kuru börülce, yeşil mercimek özellikle çok önemli. Bunlardan gelen proteinleri de almak gerekiyor. Haftada 2 kez baklagilleri de tüketin diyebilirim” dedi.

“ÇOCUKLAR MEYVEYİ SEVMELİ”

Bağışıklık sisteminin vitamin açısından zengin olması için çocuklara meyvenin sevdirilmesi gerektiğini belirten Özge Karaman Çelik, “Çocukların bağışıklık sistemini desteklemek konusunda tabi ki vitamin açısından zengin beslenmeleri çok önemli çocuklarımızın en çok sevdiği yiyeceklerin arasında  meyveler de var aslında. Meyveleri ara ara çocuklara ikram ediyor olmak lazım. Bu mevsimin meyvelerinden seçmek gerekiyor. Ayva, Portakal, nar, elma ve muz bu 5 meyvemiz bağışıklık sisteminde önemli yer alan meyvelerimizin başında geliyor” dedi.

“ÇOCUKLARIN SEBZE YEME SÜRECİNDE SABIRLI OLUN”

Son olarak çocuklara sebze yedirme konusunda anne ve babalara sabırlı olmalarını öneren Diyetisyen Özge Karaman Çelik, “Çocuklar sebze yemeği sevmez fakat karnabahar, brokoli, lahana ve pancar tüketmeleri sağlık açsından önemli. Bu sebzeleri çocuklara sevdirmenin yolları bulunmalı. Bu noktada farklı tariflere açık olmak gerekiyor. Örneğin hamur ve börek tarzı yiyecekleri çocuklar severek tüketir. Çocukların beğenerek yiyeceği sebzeli çörekler, havuç, tarçın ve ceviz içeren kekler, sebze suyu ile hazırlanmış makarnalar ve sebze köfteleri sunularak sebze tüketimi özendirilmeli ve bu konuda sabırlı olunmalıdır” dedi.

HABER MERKEZİ