CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, AKP iktidarının Balıkesir’e yaşattığı en trajikomik hikayeyi TBMM Genel Kurulunda anlattı. CHP’li Sarı, AKP’lilere seslenerek, “Gelin, bu utançtan biz sizi kurtaralım” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, bugünkü kurla 525 milyon lira harcanarak faaliyete sokulan ancak 5,5 yıldır tarifeli uçağın inmediği Balıkesir Merkez Havaalanına 2022’de 40 milyon lira, 2023’te de 72 milyon lira harcandığını söyledi.

CHP’Lİ Serkan Sarı, AKP İktidarının yatırım politikalarını eleştirdiği Meclis konuşmasında “Bakanların biri geliyor biri gidiyor, bakanlar birbirine bakıyor, bu sorunu çözen ne yazık ki hiçbiri yok; Balıkesir halkı da size bakıyor, Balıkesir halkı size bakıp gülüyor, eğleniyor. Gelin, şu havaalanını kullanmayacaksanız bari lunapark yapın da çocuklar eğlensin, çocuklar gülsün. Yazıktır size!” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, 5,5 yıldır tarifeli uçağın inmediği Balıkesir Merkez Havaalanı’nı Meclis’te anlattı. Türk Sivil Havacılık Kanunu değişiklik yapılmasıyla ilgili torba kanun teklifi üzerinde konuşan CHP’li Sarı “1 milyon yolcu kapasitesi olan, 65 personelin 24 saat boyunca 5,5 yıldan beri çalıştığı bu havaalanına ne yazık ki o günden bugüne bir tek uçak dahi inmedi” dedi.

“Sizlere Balıkesir Merkez Havalimanında yaşanılan trajikomik bir hikâyeyi paylaşmak üzere söz almış bulunuyorum” diyen CHP’li Serkan Sarı şöyle devam etti:

“2019 yılında faaliyete geçen havaalanımızla ilgili terminal binası, pist, kule, apron, taksi yolu, iç bağlantı yolu, garaj binası, itfaiye binası, ısı güç merkezi, otopark ve nizamiye binası inşaatları tamamlanmış, kullanıma hazır hâle getirilmişti ve bununla ilgili olarak da bugünkü kurla hazineden 525 milyon lira bir para harcanmış ve uçuşa hazır hâle getirilen havaalanımız ne yazık ki o günden bugüne kullanılamaz durumdadır.

“Öncelikle sizlere, AKP'li bakanlara teşekkür ediyorum Balıkesir'e bu yatırımı yaptıkları için ama bir talebimiz de var: Bu havaalanının artık kullanılır hâle getirilmesini de sizlerden talep ediyorum.

“1 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ TEK UÇAK İNMEDİ”

“Yaklaşık 1 milyon yolcu kapasitesi olan, 65 personelin yirmi dört saat boyunca beş buçuk yıldan beri çalıştığı bu havaalanına ne yazık ki o günden bugüne bir tek uçak dahi inmedi.

Buradan çağrıda bulunuyorum: Balıkesir Havaalanı'nın bu eksikliğini, uçuş problemini hep birlikte çözebiliriz.

“2024’TE 150 PARA HARCANACAK”

CHP’li Serkan Sarı, DHMİ faaliyet raporlarına dikkat çekerek  Balıkesir Merkez Havaalanına harcanan parayı açıkladı. Serkan Sarı şöyle konuştu:

“Balıkesir Merkez Havaalanı açıldığı günden itibaren personel giderleri ve işletme giderleriyle ilgili olarak hazineden desteklenmektedir. Son iki yıla baktığımızda, 2022 yılında hiç uçak inmeyen Balıkesir Merkez Havaalanı'na 40 milyon lira para harcanmıştır, 2023 yılında 72 milyon lira para harcanmıştır, görünen o ki hiç uçak inmeyen Balıkesir Merkez Havaalanı'na 2024 yılında 150 milyon lira para harcanacaktır.

ÇÜRÜMEYE TERK EDİLEN HAVAALANINA ONARIM İHALESİ

“Bu acı tabloyu hep birlikte izliyoruz, bu utancı sizler yüzünden Balıkesir'de yaşıyoruz. Uçak geçmez, kervan geçmez bu havaalanına geçtiğimiz yıllarda, ne acıdır ki, bir ihale yapıldı, ot biçme ihalesi. Hiç uçak inmediği için havaalanımızda artık ot çıkıyor, ot biçme ihalesi yapıldı; bu da sizin eserinizdir. Çürümeye terk ettiğiniz havaalanımız onarım ve bakım ihaleleriyle tamir edilip ayakta tutulmaya çalışılıyor. Şimdi, AKP iktidarına, israfın merkezi olan AKP iktidarına sesleniyorum: Her gün genelgeler yayınlıyorsunuz, tasarruf tedbirlerinden bahsediyorsunuz ama bu havaalanına bir uçak indirmeyi ne yazık ki başaramıyorsunuz. Yazıklar olsun size!

“HAYALET HAVAALANINDAN UTANIYOR MUSUNUZ?”

“Hayalet havaalanı hâline getirdiğiniz bu havaalanına 5,5 yılda kaç tane tarifeli uçak indirdiniz biliyor musunuz? Sıfır uçak indirdiniz. Utanıyor musunuz bilmiyorum; bu, Balıkesir halkına bir utançtır. Ne yazık ki sizlerin bu hâlinizden ben utanıyorum. Bugün Bakanlığın raporlarına baktığımızda gurur duyduk, hiç uçak inmeyen havaalanımızın 1'inci seviye karbon salımı sertifikası varmış, göğsümüz kabardı. Uçakların güvenli bir şekilde inebilmesi için seyrüsefer yardım cihazı varmış, gurur duyduk. 6.500 metrekare kapalı alana sahip olan bu havaalanımız ne yazık ki kullanılmaz durumda sizin iş bilmez politikalarınız yüzünden. Bir tek tarifeli uçak inmedi.

‘HAVA YOLUNU HALKIN YOLU YAPTIK’ DEDİLER

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, AKP iktidarının yatırım politikalarını da eleştirdi. Sarı, “AKP'nin Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bütün bakanlarımız çıktıklarında ‘Hava yolunu halkın yolu yaptık’ dediler ama Balıkesir halkına hiç kimse dönüp bakmıyor. Yazıklar olsun size! Geçtiğimiz günlerde, seçim arifesinde Ulaştırma Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu geldi, sevindik. Balıkesir Havaalanı'nın yolcu kapasitesini 1 milyona çıkarmışlar, gurur duyduk. Bir tek uçak indiremedikleri, bir yolcu uçuramadıkları havaalanına yatırım yapmışlar, 1 milyona çıkarmışlar kapasitesini. Helal olsun size, hiç uçak olmayan havaalanına yaptığınız yatırımlara tebrik ediyorum sizleri(!) Yazıklar olsun yapmış olduğunuz bu yatırım politikanıza!” diye konuştu.

“BALIKESİR HALKI SİZE GÜLÜYOR”

Sayın Bakan 1 milyonluk kapasitesi olan, beş buçuk yıldan beri çalışmayan, yirmi dört saat açık olan, 65 personelin maaş aldığı, her gün gelip gittiği bu havaalanına bir gün kendisi inşallah iner de hep birlikte, bu kullanılmayan havaalanını takip etmiş oluruz.  Birçok defa kamuoyuyla paylaştım bu sorunu, Meclise önergeler verdim, Bakana soru önergeleri verdim, basın açıklamaları yaptım amma velakin ne gören var ne duyan. Bakanların biri geliyor biri gidiyor, bakanlar birbirine bakıyor, bu sorunu çözen ne yazık ki hiçbiri yok; Balıkesir halkı da size bakıyor, Balıkesir halkı size bakıp gülüyor, eğleniyor. Gelin, şu havaalanını kullanmayacaksanız bari lunapark yapın da çocuklar eğlensin, çocuklar gülsün. Yazıktır size!

“BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE VERİN”

CHP Balıkesir Milletvekili Balıkesir Merkez Havaalanı ile ilgili çözüm önerilerini de dile getirdi. Serkan Sarı şunları söyledi:

“Sizden bir talebimiz var: 52 havaalanı içinde sondan 2'nci sıradaki Balıkesir Havaalanı'nı madem yönetemiyorsunuz, madem plansız bir şekilde yatırım yaptınız, madem bunun kaderini sivil havacılık şirketlerine bıraktınız, gelin, Balıkesir Büyükşehir Belediyesine bu havaalanını teslim edin; en azından Balıkesir halkına kazandıralım, burayı fuar, kongre merkezi yapalım, sizin yürütemediğiniz bu yatırımı en azından Balıkesir ekonomisine, Türkiye ekonomisine kazandıralım. Gelin, bu utançtan biz sizi kurtaralım.”

Haber: Sena IŞIK