Sağlık çalışanları, iş bırakma eylemine başladı. Daha önce Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin, halk sağlığının ve hekimlerin özlük haklarını iyileştirilmesi bir yana yaşanan problemlerin daha da derinleşeceğini belirten sağlık çalışanları tekrar bir araya gelerek seslerini duyurdu.
Kasım ayında 3 gün iş bırakma eylemi gerçekleştiren sağlık çalışanları bunun karşısında sonuç alamadıklarını belirterek 2 Aralık’ta Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü önünde tekrar bir araya gelerek yapılan düzenlemelerin halk ve hizmet sunan emekçiler açısından kalıcı çözüm getirmediğini ve Aile Sağlığı Merkezlerindeki sağlık hizmetlerinin ücretli olma yolunda hızla ilerlediğini dile getirdi.
HALKIN SAĞLIĞI İÇİN GELENEKSEL DEĞİL BİLİMSEL TIP
Belirtilen kanunlarda yapılacak değişikliklerin sağlık hizmetleri piyasa dinamiklerine tam olarak teslim edileceğini öne sürüldü. TBMM’ne sunulan yasa teklifi ile etkili ve güvenilir olduklarına ilişkin henüz yeterli bilimsel veriler bulunmayan geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamalarının aile hekimleri birimlerinde mesai dışında paralı olarak gerçekleştirileceği bildirildi. Bu durumun hastanın sağlık hizmetine erişimini engelleyeceğini, aynı zamanda sosyal devlet ilkesine ve devletin sağlık hakkını koruma yükümlülüğüne aykırı olduğu vurgulandı. Halkın sağlığı için GETAT uygulamalarının değil, birinci basamakta bilimsel koruyucu tıp uygulamalarının yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi.
HASTALARLA KARŞI KARŞIYA DETİRECEK
Yine aynı yasa taslağı aile hekimliğinde verilen raporları ücretli hale getirerek “Raporumu vermek zorundasın” gibi talepler doğuracağını ve bunun sonucunda hasta ile aile hekiminin karşı karşıya geleceği konusunda endişe duyduklarını belirtti.
“ÖDEME” DEĞİL “EZİYET” YÖNETMELİĞİ
Bu yasa hastanın daha çok ödeme yapmasına yol açacağından hastanın 2. Ve 3. Basamak sağlık kuruluşuna aile hekimliğinden sevkle gitmesi gerekeceğini ve yine aile hekimi ile karşı karşıya geleceğini yineledi. Sağlık çalışanları, sağlık hizmetlerinin zorlaşacağını ve hekimler arasında problem yaşanacağını vurguladı.
BUNU KABUL ETMİYORUZ, ETMEYECEĞİZ
Sağlık çalışanları, bu sistemi kabul etmeyeceğini bir kez daha vurgularken, Sağlık Bakanlığı’na sert bir tepkiler gösterdi. Öne sürülen yasa ile halk sağlığının gelişmeyeceğini ve aynı zamanda sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmeyeceğini vurgulayarak daha önce dile getirdikleri 5 talebi tekrar hatırlattı ve açıklamaya şu şekilde son verildi;
“1. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
2. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
3. Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.
4.Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
5. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.
Bizler halkın sağlık hakkını, mesleki özerkliğimizi, mesleğimizin onurunu, ekonomik ve özlük haklarımızı savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha kararlılıkla vurguluyoruz. Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin iptalini ve mecliste sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istiyoruz.
Bu taleplerimizin hayata geçmesi için 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında yapacağımız eylemler daha da önemli hale gelmektedir. Bu eylemlerimiz sadece sağlık emekçileri için değildir. Bizler meslek onurumuza sahip çıkarken, bilimsellikten uzak uygulamalara karşı dururken halkımızın sağlık hakkını da savunuyoruz. Bu nedenle de bir hak olan sağlık için cebinden daha fazla para ödemek istemeyen, nitelikli sağlık hizmeti almak isteyen halkımızın da desteğini bekliyoruz. 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde halkımızı ASM’ lerden hizmet almak için değil sağlık hakkına sahip çıkmak için alanlarda bizimle birlikte olmaya çağırıyoruz.
2- 6 aralık 20204 tarihleri arasında aile sağlığı merkezleri çalışanları olarak üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakıyoruz. Bu haklı taleplerimiz gerçekleşene kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle halkımızın sağlığı ve haklarımız için sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz.”
Haber: Sena IŞIK
Yorum yapın