Balıkesir Akademik Odalar Birliği toplantısında 10 ilde etkili olan büyük depremle birlikte olası Marmara Depremi masaya yatırıldı. Olası deprem için “Afet Eylem Planı” hazırlanması, “Balıkesir Deprem Sempozyumu” düzenlenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca bölgedeki depremlerin izlenmesi ve erken uyarı yapılması için Balıkesir’de Deprem Gözlem Evi kurulması gerektiği vurgulandı.

Balıkesir Akademik Odalar Birliği (AKOB) Tabip Odası hizmet binasında deprem konusuyla toplandı. Dönem Sözcülüğünü yürüten Dr. Necdet Uçan’ın oturum başkanlığında yapılan toplantıya Baro, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Eczacı Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Meteoroloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası yöneticileri katıldı. Toplantıda 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi, bölgede yapılan ve yapılacak çalışmalar ile ileriye yönelik alınması gereken önlemler konuları görüşüldü.

Toplantıda olası Marmara depremi de ele alındı. Balıkesir Akademik Odalar Birliği olarak “Afet Eylem Planı” hazırlanmasına, ilde mevcut imar planlarının yeniden gözden geçirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunulmasına, en kısa sure içerisinde ilgili kurum ve paydaşlarla “Balıkesir Deprem Sempozyumu” düzenlenmesine karar verildi.

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, “Ayrıca depremlerin odak mekanizma çözümlerini yapan Jeofizik Mühendisliği bilim dalı olan Sismoloji’den (Deprem Bilimi) yararlanılarak, bölge ve civarındaki aktif faylara sismometre ve ivme ölçerler yerleştirilerek, bölgedeki depremler izlenmelidir.

Günümüz teknolojisi ile büyük magnetütlü depremlerden önce küçük magnetütlü depremler izlenerek erken uyarılar yapılmaktadır. Bunun için Balıkesir de ‘Deprem Gözlem Evi’

kurulmalıdır.” dedi.