Koronavirüs (Kovid-19) yasakları kalktı kahvehanelerde çaylar yeniden demlenmeye başladı. Fakat kahveci esnafı eskiye oranla halen yüzde 50 müşteri geldiğinden dert yanıyor.

Balıkesir’in 2. Gündoğan Mahallesi’nde 21 yıldır kahvehane çalıştıran Kral Kıraathanesi işletme sahibi Ruşen Özkan, yeni normalleşme süreci ile birlikte kahvehanelerde oyun yasağının kalkmasıyla rahat bir nefes aldıklarını söyledi. Pandemi de gelen kapanma ve yasakların kendilerine birçok zorluk getirdiğini kahveci esnafının devletten aldıkları kira ve farklı desteklerle ayakta kalabildiğini belirten Özkan, sıkıntılı günlerin ise yavaş yavaş geride kaldığını dile getirdi.

 

 

 “MÜŞTERİMİZ YÜZDE 50 DÜŞTÜ”

Mesleğini severek yaptığını söyleyen Kral Kıraathanesi sahibi Ruşen Özkan, pandemi sürecinde yaşadığı zorlukları şöyle anlattı: “Bu mesleğe büyüklerimin öncülüğü ile başladım. Bu zamana kadarda yapmaya devam ettim, Allah izin verirse uzun yıllar daha devam etmeyi düşünüyorum.

Pandemi süreci bizim için sıkıntılı geçti. İşletmekte olduğum kahvehane kira olduğundan dolayı ekonomik olarak çok zorluk yaşadım tabi devletten yardım aldık ancak kapalı olan her gün bizi daha da zora soktu her geçen gün faturalar giderler artığından dolayı borcumuz çoğaldı.

Bir dönem oyun yasağı devam etti. O dönemde müşteri çok fazla gelmiyordu ancak şuanda yasakların tamamen kalkmasıyla birlikte müşteri kapasitemizde düzelmeye başladı. Pandeminin bize bıraktığı en büyük iz hem satışlarımızı hem de müşterimizi yarı yarıya düşürmesi oldu. Pandemi’den önce tam kapasite çalıştırdığım kahvehanem şimdi ise yüzde 40, yüzde 50 anca çalıştırabiliyoruz. Vakalarda ki artış bizleri endişelendiriyor bir daha yaşanacak olan bir kapanma süreci bizi çok zor duruma sokabilir, bu nedenle de tekrardan bir kapanma olmamışını da ümit ediyoruz. Bu günlerinde geçip her şeyin düzeleceğini ümit ediyoruz” dedi.

 

 

“GÜZEL GÜNLERİ YAŞAMAK İSTİYORUZ”

2. Gündoğan Mahallesine 1980 yılından buyana açık olan ve bölgedeki işçilerin toplanma adresi olan Özbek Kıraathanesi çalışanı Hüseyin Baydoğdu da yasakların olumsuz etkisini en çok kahvehane sahiplerinin hissettiğini söyledi.

Baydoğdu, “Kapanma sürecinde çalışan olduğumuz için ekonomik olarak bizi zorlayan bir şey olmadı ancak ocak başında olmamak insanlardan sevdiklerimizden uzaklaşmak bizi açıkçası üzdü. Bu kapanma sürecinde biliyoruz ki birçok işletme kepenk indirerek tamamen dükkanlarını kapattı.

Ancak bizim kahvehanemiz uzun yıllardır 2. Gündoğan Mahallesi halkına hizmet vermemizden dolayı belli bir ismimiz oluştu. Yaptığımız işi severek ve vatandaşa verdiğimiz çayı taze tutmamızdan dolayı belli bir müşteri portföyümüz var. Tabi kapanmaların bıraktı bir iz olan müşterimizde azalma oldu. Çalışan olarak ne kadar bizi çok fazla ekonomik olarak etkilemedi desem de artan fatura ve market alışverişlerinden dolayı bizlerinde belini baya büktü. Devletten işletmelere kira ve farklı destekler verildi ancak bizlere öğle bir yardım olmadı. Sadece 2 kez verilen bir destek vardı o kadar. Tüm çalışan vatandaşın çektiği ve çekmekte olduğu sıkıntıları biz çalışanlarda çekiyoruz. Yasakların geçmiş olabilir ancak ekonomik olarak açtığı yaralar halen kapanmadı, kapanacak gibide durmuyor. Bu nedenle gelebilecek olan bir kapanmayı daha kaldıracak gücümüz kalmadı.

Artık güzel günleri görmek istiyoruz tüm vatandaşın ve esnafın dayanacak gücü yok. Artık sıkıntı içinde değil güzellikler içerimde yaşamak istiyoruz” şeklinde konuştu.