Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapacak olan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’a, beş kritik soru yöneltti.

DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Merkez Bankası’nın enflasyon beklentisi hakkında vatandaşı ikna edemediğini dile getirerek şu sözlere yer verdi: Dalgın; “Enflasyon hedefiniz yüzde 40’larda. Halbuki, hane halkı ise neredeyse yüzde 100 enflasyon bekliyor. Yani vatandaşlarımız hedefinize ulaşacağınıza hiç ikna olmamış. Bu beklentileri nasıl kırmayı düşünüyorsunuz? Faiz dışında bir enstrümanınız var mı?” dedi.
Hür teşebbüsümüzde alarm var!
Dalgın, konuşmasını reel sektörde kriz olduğunu, ziyaret ve görüşmelerinde ihracatçılar, turizm ve tekstil gibi sektörlerde kur politikasından kaynaklanan sıkıntıların dile getirildiğini belirtti. Konuşmasına devam eden Dalgın; “karşılıksız çeklerden konkordato başvurularına, sanayi üretiminden kapanan şirket sayılarına kadar pek çok veri hür teşebbüsümüzün alarm verdiğini gösteriyor. Bu konuda bir adım atacak mısınız?” diye Karahan’a sordu.
Dövize şeffaf olmayan müdahale
Merkez Bankası’nın döviz kurlarındaki müdahalenin kriterleri, zamanı ve miktarının neden kamuoyuna açıklanmadığını Fatih Karahan’a sordu. Burak Dalgın sözlerine şu şekilde devam etti. “Ekonomik aktörlerin karar alırken kurun nasıl yönetildiğini bilme hakkı var.”
Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, “En büyük banknotumuz sadece 6 dolar. 5 litre benzin alamıyor”
Dalgın, Merkez Bankası Başkanı Karahan’a; Göreve gelmenizden sonra faiz politikası değişti, ancak kurumsal mimaride değişiklikler yapılmadı. Üstelik, iki önceki selefiniz, bambaşka bir kur ve faiz politikasının mimarı olan Şahap Kavcıoğlu BDDK Başkanı olarak ekonomi yönetiminde. Bunlar ciddi bir tedirginlik yaratıyor. Sık sık ‘programdan vazgeçilir mi?’ sorusu soruluyor. Bunu aşmak için de ciddi bir faiz maliyetine katlanıyoruz” dedi.
Burak Dalgın, sözlerine kupür politikasına değinerek son verdi. “Dolaşımda olan 100’lük ve 200’lük banknotların emisyondaki payı yüzde 95’i aştı. En büyük banknotumuz sadece 6 dolar. 5 litre benzin alamıyor.” dedi. 
Haber: Sena IŞIK