DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), enflasyon hesaplamasında kullanılan ortalama madde fiyat listesinin açıklanmamasını gündeme getirdi. Dalgın, “Ortalama madde fiyatları neden açıklanmıyor? Göreve geldiğinizde toplumsal refahı artırma hedefinizle bağlantılı olarak açıkladığınız şeffaflık ilkesini TÜİK için uygulayacak mısınız?” diye sordu.
Burak Dalgın, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon hesaplama yöntemlerine ilişkin olarak önemli bir soru önergesi hazırladı. Bu önerge, TÜİK'in Haziran 2022'de ortalama madde fiyat listesinin açıklanmasını durdurmasının ardından ortaya çıkan belirsizlikleri ve şeffaflık eksikliğini ele alıyor. TÜİK’in, DİSK ile yaşadığı yargı sürecine de değinen Dalgın, şu ifadeleri kullandı:
“Bakanlığınız ile ilişkili kurum olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2022'de enflasyon hesaplamasında kullanılan ortalama madde fiyat listesinin açıklanmasını durdurdu. Ocak 2003 ile 3 Mayıs 2022 arasında sürekli olarak yayımlanan ve 400'den fazla maddenin ortalama fiyatlarını içeren liste belirtilen tarihten sonra yayınlanmadı.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) TÜİK tarafından verilen 15/05/2024 tarihli (E-69662481-622.03-35790) resmi yazıda “2022 yılı mayıs ayından itibaren Kurumumuz tarafından hesaplanmayan ve yayımlanmayan ortalama madde fiyatlarının, halen Kurumda mevcut olmaması nedeniyle gönderilmesi mümkün olmamıştır.” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 13/06/2024 tarihli kamuoyu duyurusunda tüketici fiyat endeksi (TÜFE) hesaplamalarının Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) Harmonize Tüketici Fiyat Endeksleri Metodoloji El Kitabı norm ve standartlarına uygun yürütüldüğünü açıkladı. Buna ek olarak, ortalama madde fiyatlarının hesaplanmasının yanıltıcı sonuçlara yol açtığını açıkladı.”
Burak Dalgın, Mehmet Şimşek’e şu soruları yöneltti:
1)Ortalama madde fiyatları neden açıklanmıyor?
2)Göreve geldiğinizde toplumsal refahı artırma hedefinizle bağlantılı olarak açıkladığınız şeffaflık ilkesini TÜİK için uygulayacak mısınız?
3)DİSK’e TÜİK’in verdiği cevapta “Ancak 2022 yılı mayıs ayından itibaren Kurumumuz tarafından hesaplanmayan ve yayımlanmayan ortalama madde fiyatlarının, halen Kurumda mevcut olmaması nedeniyle gönderilmesi mümkün olmamıştır.” deniliyor. Durum böyleyse TÜFE endeksi nasıl hesaplanıyor? Bu cevap sizi tatmin ediyor mu? Bu cevabın enflasyon verilerine olan güvensizliği daha da artırdığını düşünüyor musunuz?
4)Milyonların alım gücünü ve refahını ilgilendiren bir konuda böylesine gayri ciddi bir yaklaşım gösteren TÜİK üst yönetimini değiştirmeyi düşünüyor musunuz?
5)TÜİK istatistiklerinin güvenilirliğini ve kalitesini kontrol edecek akademisyen ve uzmanlardan oluşan bağımsız bir komite oluşturmayı düşünüyor musunuz?
Haber: Sena IŞIK
Yorum yapın